Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výročí pohádky plné hitů: Princové jsou na draka …zjistili diváci před 40 lety

Autor: Ivan D. Hladík - 
5. května 2020
14:50

Dělání, Statistika, Hlupáku najdu tě… to jsou jen některé z nezapomenutelných písniček televizní pohádky, kterou malí i velcí diváci poprvé viděli před 40 lety. Dodnes se hrají a nestárnou.

Má sotva hodinu, přitom se inscenace Princové jsou na draka stala hitem už před 40 lety, v roce 1980, kdy ji diváci viděli poprvé. Důvodů je hned několik. Obsazení, kde v sebemenší roli září hvězdné jméno. Písničky dvojice Zdeněk Svěrák (83) a Jaroslav Uhlíř (74). Pak režie matadora televizních seriálů Jiřího Adamce (72). „To je pohádka natočená za pět korun a pár hodin. Točila se v nejmenším studiu KH3 na Kavčích horách, za tři odpoledne, třikrát pět hodin,“ zavzpomínal režisér na její vznik pro Český rozhlas. A zejména nápad a první pohádkový scénář Jiřího Chalupy (73), tvůrce stejně starého Studia kamarád. „Když jsem jej psal, chtěl jsem, aby král byl jako Jan Werich v Byl jednou jeden král – měl svůj majestát, moudrost, a přitom byl legrační. Myslím si, že je důležité, aby v každé pohádce byl humor,“ řekl Chalupa v rozhovoru pro ČT24.

A tak, jak to v pohádkách bývá, Honza si získá srdce princezny. Kéž by to tak bylo i v životě… A tak, jak to v pohádkách bývá, Honza si získá srdce princezny. Kéž by to tak bylo i v životě… | M. Hykl, M. Přibyl, Česká televize, ČTK, M. Doležal

V téměř papírových kulisách a recyklovaných kostýmech zářili kromě ústřední dvojice Ivany Andrlové (59, princezna Lenka) a Jana Čenského (58, Honza) takoví umělci jako Jiřina Bohdalová (88, maminka), Vladimír Menšík (†58, král), Bohuslav Čáp (†71, rádce), Laďka Kozderková (†37, dvorní dáma), Vlastimil Bedrna (†89, dveřník), Jiří Lábus (70, princ Bachacha) a také malý Jan Kaněra (Martin), který z obrazovek navždy zmizel o tři roky později, kdy si zahrál v seriálu Návštěvníci (1983). V roli druhé dvorní dámy se objevila Anna Wetlinská (66), která pracovala v letech 1981 až 2000 jako moderátorka České televize. Než se vdala do Švýcarska, stihla v 80. letech také románek se svůdníkem Milošem Kopeckým (†73). Díky nim ožilo vtipné svižné vyprávění o tom, že láska (a taky pracovitost) přemůže všechny nesnáze, třeba i draka!

Připomeňte si pohádku skladbou Jestli to nebude láska:

Těžko uvěřit, že písniček je v pohádce jako šafránu, všechny do jedné se ale staly hitem. Kdo by neznal Kdyby se v komnatách, Hlupáku najdu tě, Není to příjemné pomyšlení, Jestli to nebude láska a především Statistika a Dělání. V rychlosti, s jakou muselo natáčení probíhat, se samozřejmě objevily i chyby, které už nebyla možnost napravit. Občas se tak v záběru objeví stín kamery, Vladimír Menšík zpívá mimo playback, jeden z akrobatů při přemetu kopne dvořana do ruky, nebo princezna rozklepne Honzovi syrové vajíčko přímo na rukáv… Vítané jsou pak improvizace Bohdalová – Menšík, jejichž herectví vždy jiskřilo nápady a živostí.

Naštěstí má král ku pomoci znalce pohádek Martina (Jan Kaněra). Naštěstí má král ku pomoci znalce pohádek Martina (Jan Kaněra). | M. Hykl, M. Přibyl, Česká televize, ČTK, M. Doležal

O čem jsou Princové…

Malý Martin usíná ve svém pokojíčku, kde zrovna maminka staršímu bratrovi Honzovi oznámí, že jim našla nového tátu, pana Krále. A že ví, jaké má Honza trápení s přítelkyní Lenkou. Jak snadné by vše bylo, kdyby se skutečnost změnila v pohádku... A to se také stane. Martin je náhle rádcem panovníka království ohroženého zlým drakem. Chtělo by to Honzu… Možná, než postaví zeď kolem královské zahrady, se zamiluje do princezny, vyděsí draka a všichni budou šťastni. Vždyť dělání všechny smutky zahání a to nejen pohádkovým princeznám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi