Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VIDEO: Nahlédněte do první linie: Nemocnice Motol ukazuje, kde se bojuje o životy

18. dubna 2020
14:24

Již přes měsíc dochází skupina zdravotníků na speciální COVID jednotku pro ventilované pacienty v Nemocnici Motol. Pečují zde o lidi nakažené koronavirem covid-19, kteří jsou v kritickém stavu. Jak to na jednotce vypadá a jaká musí dodržovat pravidla?

Pracovat v ochranném obleku není žádný med. Zdravotníci se shodují, že mít ho dlouhodobě navlečený, je extrémně náročné. Přesto zejména sestry dále čelí koronaviru a horku.

Své pocity popsala ve videu zveřejněném na facebooku Nemocnice Motol Soňa Hájková, vrchní sestra COVID jednotky pro ventilované pacienty: „Vždycky o jednoho pacienta pečují dvě sestry, které se střídají zhruba po třech hodinách, protože vydržet v ochranných pracovních pomůckách, v overalu, a pracovat v rukavicích nebo jíst v rukavicích je velmi náročné,“ uvedla sestřička.

Neslyší plíce, břicho...

V tom se s ní shoduje i Hana Kožmínová, vrchní sestra ARO ze Všeobecné fakultní nemocnice: „Odpočinek je zásadní, protože práce v ochranných oblecích je extrémně vyčerpávající. V overalu je obrovské horko, takže se okamžitě zpotíte. Navíc si vydýcháváte kyslík a k tomu připočítejte dehydrataci, protože se nemůžete pořádně napít. Také může častěji docházet ke stresovým situacím, protože přes čepici a kapuci sestřičky hůře slyší, co jim třeba lékař říká,“ prozradila již dříve pro Blesk.cz.

Jednoduché to nemají ani samotní lékaři. Podle Jaromíra Vajtere, vedoucího lékaře COVID jednotky pro ventilované pacienty Nemocnice Motol musí dodržovat zásady hygienicko-epidemiologického režimu: „Všechno musíme dělat v takových skafandrech. Omezují toho člověka v tom, že nemůžou třeba poslouchat plíce, břicho, peristaltiku. Snažíme se všechno dělat pomocí ultrazvukového přístroje,“ uvádí příklady lékař.

Nahlédněte, jak vypadá běžný režim na COVID jednotce pro ventilované pacienty Nemocnice Motol:

Čtyři v kritickém stavu

Kapacita jeho jednotky není prý ještě zdaleka vyčerpaná: „V současné chvíli máme obsazené čtyři lůžka kriticky nakaženými pacienty, kteří potřebují intenzivní péči, včetně umělé plicní ventilace. Pokud by bylo nejhůře, tak jsme schopní obsadit až dvacet lůžek. Na což jsme personálně, po stránce lékařské, sesterské a pomocného personálu připravení.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa