Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Náš život státu nestojí ani za 25 korun.“ Dobrovolnice v první linii se bouří v Indii

Autor: Darina Jíchová - 
18. dubna 2020
11:40

Více než 900 tisíc žen stojí v první linii boje s koronavirem v Indii, dobrovolné sociální pracovnice a zdravotnice pro stanici BBC odtajnily, jak špatně jsou finančně ohodnocené. Musí navíc bojovat se sociálními stigmaty a nepřipraveností na pandemii. Za den si vydělají méně než 25 korun. Koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 se v Indii nakazilo 13 tisíc lidí, nákaza si vyžádala 448 obětí.

„Cena našich životů je pro stát méně než 25 korun,“ sdělila novinářům Alka Nawadeová. „Za měsíc si vyděláme jen okolo 323 korun, když to podělíte, na den je to sakra málo. Nasazujeme životy za pár korun,“ doplnila Nawadeová, která pracuje jako dobrovolnice ve zdravotnické organizaci Asha, jež působí hlavně ve venkovských regionech Indie.

Indky pracují bez ochranných oděvů

Aktivistky z Ashy jsou většinou certifikované ošetřovatelky nebo sociální pracovnice, které zajišťují zdravotnický systém pro rurální oblasti. Obcházejí tamní obyvatele a vzdělávají je o ochraně imunitního systému, správných hygienických návycích, antikoncepci, péči o zdraví v těhotenství apod. Jejich role v době pandemie je o to důležitější, práce se jim nezměnila, obcházejí domy a informují lidi o tom, co se děje.

„Chodíme z domu do domu a mluvíme o izolaci, monitorujeme lidi s příznaky. Jsme ale vystaveny obrovskému nebezpečí, protože nemáme žádné ochranné oděvy a ani dezinfekci. Není to záležitost jen nás, stejným nedostatkem trpí lékaři a sestry v nemocnicích,“ vysvětlila Nawadeová.

Aktivistky chodí v látkových rouškách, které si denně perou. Ruce si dezinfikují pálenkou naředěnou vodou. „Stěžovali jsme si vládě, že naše pracovnice nemají žádné ochranné prostředky,“ řekl reportérům náměstek ministra zdravotnictví pro stát Maháráštra Radžendra Jadravkar.

„Nasazují životy. Vláda by je měla chránit“

„Zdravotnice, ošetřovatelky a další dobrovolnice z Ashy jsou naší první linií v boji s koronavirem, měly by být nějak chráněné. Za směšný plat nasazují životy a je úkolem vlády je patřičně ohodnotit a ochránit,“ prohlásil Jadravkar. Jeho slova ale Indky nijak neuklidnila.

„Můj manžel mě od práce zrazuje, chce, abych to nechala sestrám a doktorům, co dostávají normální plat. My jsme jenom ošetřovatelky, dobrovolnice se zdravotnickým certifikátem,“ objasnila Karune Šindeová. Rodiny dobrovolnic se nebojí jen nákazy, ale také toho, že ženy budou napadeny. Dobrovolní zdravotničtí pracovníci už několikrát informovali o brutálních útocích, kterým po celé Indii čelí.

Ženy se rovněž obávají o své živobytí. „Na farmě bychom vydělávaly třikrát víc, jak máme vyjít s 20 korunami na den? Co když se nakazíme? Kdo se pak postará o nás a naše rodiny? V Ashe je spousta matek samoživitelek,“ upozornila Nawadeová.

Dobrovolnice: Vláda závisí na datech od nás

Promluvila také o stigmatech, se kterými se při výkonu práce setkávají. „Lidé nás někdy nechtějí pustit k sobě do domu, bojí se, že se od nás něčím nakazí,“ dodala, že jde o dlouhotrvající problém.

„Je nespravedlivé, že se nikdo nikdy nezmíní o naší práci. Chválu a uznání dostávají jen lékaři, my jsme ale také zdravotnice, jen dobrovolné. Přesto vláda závisí na datech, které pro ně denně sbíráme a zpracováváme,“ zakončila  Andžana Wankhedeová.

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa