Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak pomáhají Vietnamci: Komunita rozdává roušky, vybírá peníze pro nemocnice a krmí členy IZS

Autor: chal - 
30. března 2020
19:23

Česká vietnamská komunita v těžkých časech, kdy bez nadsázky celý svět sužuje koronavirová pandemie, dojala celou republiku. Tuzemští Vietnamci se do boje se zákeřným protivníkem aktivně zapojili, a nejenže příslušníkům záchranných složek poskytují jídlo a pití zdarma, ale také šijí roušky a poskytují potřebným dezinfekci. Nemalými částkami navíc podporují nemocnice a další instituce.

Začalo to nakresleným srdíčkem za výlohou večerek, po pár týdnech je z toho rozsáhlá charitativní činnost, která výrazně pomáhá českým veřejným institucím. Řeč je o nezištných skutcích Vietnamců žijících v Česku, kteří každý den pomáhají překonat koronavirovou krizi.

Mnoho majitelů večerek z celého Česka se spontánně rozhodlo pomoci místním obecním policiím dodávkami vody, ovoce a dalších potravin. Jedním z těchto dobrodinců byl i pan Nguyen z Pardubic, o kterém média psala v pozitivním duchu už na konci minulého roku, kdy si v jeho krámku zákazník zapomněl obálku s měsíční výplatou. Pan Nguyen ji odevzdal městské policii, která následně peníze předala právoplatnému majiteli.

Majitelé večerek, kteří podobně jako pan Nguyen poskytují členům IZS jídlo a pití zdarma, si začali za výlohu vylepovat plakáty s červeným srdcem, aby bylo na první pohled zřejmé, že v jejich obchodě jsou hasiči, policisté nebo záchranáři víc než vítáni.

Právě červené srdce se posléze stalo symbolem pomoci vietnamské komunity v Česku. Pomáhat začali i restauratéři a další podnikatelé. Ruku k dílu daly také švadlenky a pustily se do výroby nedostatkových roušek, které rozdávají lidem.

Kromě materiální pomoci ale Vietnamci pomáhají i finančně. Komunita z Chebu se například složila a vybrala neuvěřitelných 700 tisíc korun, které následně rozdala mezi několik institucí. Nemocnice dostala 300 tisíc, krizový štáb Karlovarského kraje 150 tisíc, město Cheb 200 tisíc a chebští hasiči 50 tisíc korun.

V Českém brodě zase zástupci vietnamské komunity úřadům předali 95 barelů mýdla s dezinfekcí a 500 kusů jednorázových roušek.

O dobročinné aktivitě vietnamské menšiny v Česku pravidelně informuje facebooková stránka Vietnamci pomáhají.

starymlok ( 30. března 2020 21:40 )

Klobouk dolů,ale největší příjmy mají z konopí a cigeret vyrobených na černo.Jistě ne všichni,ale ?????????

mesalina ( 30. března 2020 20:53 )

úžasné, díky

ruda43 ( 30. března 2020 20:40 )

Je to holt fakt jiná mentalita..Mám Lidl a vietnamskej krámek u baráku,hádejte u koho utratím peníze..?

vagin-analev ( 30. března 2020 20:01 )

Palec nahoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa