Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující tvrzení z Wu-chanu: Zemřelo tu 42 tisíc nakažených koronavirem, ne 3000 lidí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. března 2020
11:40

Čínské velkoměsto Wu-chan, kde se na konci loňského roku poprvé objevil nový typ koronaviru, se o víkendu po více než dvouměsíční izolaci otevřelo světu. V noci ze soboty na neděli ve městě zastavil první vlak s hrstkou cestujících. Místní obyvatelé šokovali tvrzením, že na nákazu zde zemřelo nejméně 42 tisíc lidí, to je více než desetkrát větší číslo, než které uvádějí oficiální bilance. Podle nich v provincii Chu-pej s hlavním městem Wu-chan zemřelo „jenom“ 3186 osob, uvedl deník Daily Mail.

Číňané z Wu-chanu vypověděli, že tamní krematoria denně vydávají na 500 uren s popelem obětí nákazy. O spalování těl zemřelých se staralo 7 wuchanských krematorií, to znamená, že za 24 hodin bylo vydáno okolo 3500 uren.

U jednoho dne ale nezůstalo, vydávání ostatků začalo 25. března a bude trvat do 5. dubna. Za předpokladu, že každé ze 7 krematorií předá truchlícím rodinám 500 uren, na konci tohoto 12denního období bude vydáno 42 tisíc ostatků obětí koronaviru.

Pece jedou od rána do večera, tvrdí místní

Hypotézu o větším počtu obětí, než uvádějí oficiální statistiky, potvrzuje i fakt, že pohřební ústav ve wuchanské čtvrti Chan-kchou si objednal pět tisíc nových uren, informoval místní tisk. „Spalovací pece jedou od rána do večera, proč by tomu tak bylo, kdyby umřely jen 3 tisíce lidí?“ komentoval pro wuchanský deník obyvatel Čang.

„Podle mě nám to úřady dávkují postupně, ať už záměrně nebo nezáměrně, snaží se nás připravit na to, abychom přijali realitu toho, co se stalo,“ dodal další rezident Wu-chanu Mao.

Zdroj z wuchanského zastupitelstva sdělil tisku, že mnoho lidí zemřelo ve svých domovech bez toho, aby byli diagnostikováni. Z toho důvodu nejsou započítáváni mezi oběti koronaviru. Ve městě během posledního měsíce proběhlo téměř 28 tisíc kremací, potvrdil tentýž zdroj z místních úřadů.

Cestovat lze jedině se zelenou kartou

Přestože se do Wu-chanu a celé Číny pomalu vrací život, řada restrikcí bude platit až do 8. dubna, zvláště pak omezení pohybu. Vycestovat z provincie Chu-pej mohou jen lidé se zdravotní „zelenou“ kartou, tedy ti, jejichž testy na koronavirus byly negativní.

Ohniska koronavirové nákazy se z Číny přesunula do Evropy a Spojených států, z evropských zemí je na tom nejhůře Itálie, kde je 97 tisíc nakažených a přes 10 tisíc obětí. Z celého světa má nejvíce potvrzených případů USA, podle statistik je v zemi 143 tisíc nakažených a kolem 2400 mrtvých.

Video  Video zachycuje nemocné bezmocně spočívající na podlaze.  - Twitter
Video se připravuje ...

Karel ( 30. března 2020 16:18 )

Ministerstvo vnitra informovalo, že očekává zvýšenou aktivitu dezinformačních informací. A už je to tady. Typická dezinformace šířená deníkem Daily Mail.

sakajeva ( 30. března 2020 14:48 )

Četla jsem, že Wuchan má asi tolik obyvatel jako ČR. Podle počtu uren přece nejde určit kolik lidí umřelo na koronavirus. V takovém městě musí každý den umírat spousta lidí i bez viru. To by se muselo porovnat, kolik lidí umíralo před epidemií a kolik v době epidemie.

ruda43 ( 30. března 2020 14:32 )

To víš že jo..

ruda43 ( 30. března 2020 14:29 )

No snad tě konečně jebne a budeš mít klid až ANO vyhraje volby na celý čáře,"Babišistáne".

Blitz ( 30. března 2020 14:23 )

Ty jsi fakt vocas ! To není banánová republika jako Babišistán

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa