Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus záminkou pro odklad? Odpůrci brojí proti Mariánskému sloupu na Staroměstském náměstí

Aktualizováno -
22. března 2020
23:37
Autor: ČTK, diz - 
22. března 2020
18:40

V současných dnech je jádro Staroměstského náměstí rozkopané a probíhají zde práce na obnově repliky Mariánského sloupu. Ten má své zastánce i odpůrce. Právě Spolek pro zachování historické podoby Staroměstského náměstí v Praze vzývá k zastavení stavby sloupu. Důvod? Hrozící šíření nákazy koronavirem. Podle pražského zastupitele Jana Wolfa (KDU-ČSL) pokračuje stavba podle plánu a k jejímu omezení není důvod.

Stavba sloupu začala letos 17. února a má trvat do poloviny září. Po dokončení se sloup stane majetkem města. Návrat sloupu na náměstí provázejí dlouholeté spory. Původní sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let.

Video  Mariánský sloup se vrací na Staroměstské náměstí. Sochař Petr Váňa začal 17. února 2020 s obnovou sloupu.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Problematické je podle místopředsedkyně Spolku pro zachování historické podoby Staroměstského náměstí v Praze Lenky Veselé to, že se věřící i v době krizových opatření shlukují u staveniště repliky Mariánského sloupu, společně se modlí a dotýkají se záboru kolem sloupu, u něhož jsou položeny květiny.

„Z kamerového systému na Staroměstském náměstí se dalo ověřit, že umístěná reklama na ocelovém pletivu - záboru, je navštěvována, dochází k dotykům s touto reklamou i ocelovou konstrukcí, a umožňuje případné šíření koronaviru,“ uvádí se v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

K omezení není důvod

Pro zastavení prací nespatřuje žádný důvod předseda magistrátního Výboru pro kulturu, cestovní ruch a zahraniční vztahy Jan Wolf (KDU-ČSL/Spojené síly pro Prahu). „Stavba je oficiálním staveništěm se stavebním povolením tak, jako stovky či tisíce jiných staveb v České republice. Současný koronavirový stav neznamená, že by se pozastavili stavby,” řekl Blesk.cz Wolf, který dlouhodobě obnovu Mariánského sloupu podporuje.

„Na této stavbě se zachovávají všechna opatření související s mimořádným stavem. Všichni pracovníci na této stavbě zachovávají bezpečnost práce a všechny hygienické potřeby, jako je nošení roušek a další náležitosti,” dodal Wolf, který v letech 2014 až 208 zastával post pražského radního pro oblast kultury.

sharp ( 22. března 2020 21:48 )

Tenhle sloup je docela dobrý. Jenom se podívejte, jaké současné nesmysly se staví! Viz Brno, atd. A to naštěstí nevyšel odporný blob, ve kterém měla být v Praze knihovna. Kaplický chtěl parádně zohyzdit Prahu. Prý umělec - architekt. V pozdním věku jeho návrhy byly na ostudu.

sharp ( 22. března 2020 21:44 )

Kolik lidí si myslíte, že ví o důvodu tehdejšího svržení sloupu? V čem by ten sloup měl být nějakým symbolem? Jsou to jen hloupé důvody, nesmysly.

sharp ( 22. března 2020 21:42 )

e.lesanova ( 22. března 2020 20:57 )

russo...nemotejte do všeho politiku, kterou si každý jouda vysvětluje všelijak...dívejte se na to prostě jako na nádhernou věc, lahodnou pro oko, sounáleživší s barokní architekturou staré Prahy...Jak se zmínil autor...Akt SMÍŘENÍ..se vším a všemi, ne pro sváry, půtky a žabomyší války...je to tak těžké k pochopení?????

e.lesanova ( 22. března 2020 20:51 )

cepp---s vámi to příroda taky nevytrhla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa