Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj s koronavirem v Praze: Nová sanitka pro záchranáře, tisíce respirátorů, ochrana seniorů

Autor: diz - 
16. března 2020
17:40

Není frekventovanějšího tématu, než je výskyt koronaviru v České republice. Dosud už se vir potvrdil u stovek jedinců a vláda i obce přikračují k různým opatřením, omezením a dalším krokům. Praha například pořídí pro svou záchrannou službu novou sanitku určenou pro převoz rizikově infekčních osob. Zároveň soustavně řeší opatření tisíců kusů roušek, protože od úterka je vyhlášen zákaz pohybu po dopravních prostředích MHD bez zakrytých úst a nosu.

Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy (ZZS) v současnosti schází sanitní vůz pro transport pacientů s vysoce nakažlivou nemocí. U těch případů, kdy bylo riziko nákazy již potvrzené nebo vysoce pravděpodobné, byli pacienti do nemocnic převáženi soukromými společnosti. Tato praxe by neměla trvat dlouho. Rada hlavního města schválila pořízení specializované sanitky.

„Jde o záležitost, kterou jsme s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem (STAN) řešili už delší dobu,“ uvedla na tiskové konferenci radní hl. m. pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Podle jejích slov půjde o vůz, který má zvláštní konstrukční vybavení a hlavně bude vybaven tzv. biovakem, ve kterém bude možné rizikové pacienty převážet. „Nepředpokládá se jeho použití pouze v těchto ojedinělých případech. Vůz bude sloužit i v běžném provozu,“ dodala Johnová. Jeho pořízení je odhadováno na 5,5 milionu korun.

Respirátory na cestě

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se nechal slyšet, že do středy očekává doručení 15 tisíc kusů respirátorů. „Jde o reakci na množství 50 respirátorů, kterých jsme celkem obdrželi od státu,“ zmínil primátor. Zároveň uvedl, že Praha hodlá nakoupit dalších 235 tisíc respirátorů v hodnotě 35 milionů korun. „Kdy ale ty obdržíme, není v současné chvíli radno předjímat.“

V souvislosti s nařízeními vlády ohledně nouzového stavu také Hřib až do odvolání vyhlásil zákaz využívání prostředků MHD bez roušky přes obličej. „Kdo ji nemá, může si ušít z kusu bavlněné látky nebo přikročit k alternativním možnostem zakrytí nosu a úst. Alespoň šálou nebo šátkem,“ sdělil Hřib. Zákaz vstoupí v platnost v úterý 17. března a jeho nedodržením se podle Hřiba bude zabývat Policie ČR. „Ale předpokládám, že všichni jsme normálně uvažující lidé, takže toto opatření bude dodržováno, abychom minimalizovali přenos viru jako takového.“

Senioři v tísni

Magistrát také reaguje na státem vyhlášený zákaz volného pohybu několika doporučeními určenými především starším obyvatelům hlavního města. Těm je k dispozici magistrátní infolinka (800 160 166), která je nově určena nejen zdravým seniorům, ale i těm, kteří jsou již v karanténě. „Kromě běžného poradenství v ní bude možné zajistit dovoz hotového jídla nebo léků,“ přiblížil Petr Hlubuček.

Thomayerova nemocnice bude nově testovat lidi na přítomnost koronaviru v těle. Thomayerova nemocnice bude nově testovat lidi na přítomnost koronaviru v těle. | Blesk, ČTK/Šulová Kateřina

S ohledem na větší náchylnost seniorů k onemocnění se jich samozřejmě týká větší obezřetnost, nicméně podle Johnové není ani úplně ideální jejich naprostá separace od světa. „Dlouhodobá sociální izolace může vést k psychickým problémům. Proto by bylo dobře, kdyby osoby starší 75 let čas od času vyšli ven a pouze se vyhýbali místům, kde se nachází větší skupinky lidí. Zároveň je ze strany známých a příbuzných určitě vhodné se s nimi častěji spojovat alternativními cestami – buď telefonicky, nebo skrz internet,“ navrhuje radní.

Vstřícný krok

Pražští radní se rovněž odhodlali slevit nájemcům obecních prostor ohledně úroků z prodlení plateb nájemného, a to kvůli předpokládaným nízkým tržbám, které za březen podnikatelé budou mít. Z důvodu nařízení vlády totiž veškeré obchody, až na výjimky, musí zůstat uzavřené. Nájmy však platit musí.

„Navrhl jsem odložení splátek nájemného pro zasažené podnikatele, a to po dobu trvání karenčních opatření v souvislosti se šířením koronaviru. Chceme předejít tomu, aby živnostníci v hlavním městě krachovali,“ vysvětlil radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). Ten také nabádá městské části, aby podobný postup aplikovaly i v rámci svých pronajímaných nebytových prostor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa