Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porodnice ve Frýdku-Místku je zavřená: Sestřičku nakazil pacient koronavirem

Autor: ČTK - 
13. března 2020
10:10

Nemocnice ve Frýdku-Místku minimálně na 14 dnů ukončila provoz gynekologicko-porodního oddělení. Důvodem je, že zdravotnice z tohoto oddělení byla nakažena novým koronavirem. Průběh jejího onemocnění je lehký a léčí se ambulantně. Kolegové, se kterými pracovala, jsou v karanténě.

Šlo podle něj o komunitní nákazu. „Zdravotník nikde necestoval, dokonce zrušil na základě pokynu krizového štábu nemocnice svou dovolenou, a to bez kompenzace cestovní kanceláře,“ uvedlo vedení nemocnice.

Kritická epidemiologická zátěž podle něj nastala před 14 dny, kdy se množství obyvatel Frýdku-Místku vracelo z jarních prázdnin z rizikové oblasti severní Itálie. Mnozí pořádně nedodržovali karanténu, a navíc další lidé do rizikové oblasti dále cestovali.

„Bohužel také víme o případech, kdy lidé zapírali, že se vrátili z postižených oblastí, a to proto, aby mohli jít na pravidelnou ambulantní kontrolu,“ uvedlo vedení nemocnice.

Chtějí zkrátit čas testování

Podle vedení nemocnice je největší současný problém příliš dlouhé čekání na výsledek laboratorních testů - 12 až 20 hodin. „Naším cílem je dosáhnout času maximálně dvě hodiny, tak abychom mohli adekvátně reagovat na případný vysoký počet závažně nemocných v případě explozivního šíření infekce mezi obyvateli,“ stojí v tiskové zprávě.

Ze zahraničních zkušeností podle něj vyplývá, že při plném průběhu epidemie nemoc nebo karanténa vyřadí z práce polovinu zdravotníků. Vedení nemocnice proto žádá pacienty, aby dodržovali určená opatření i základní pravidla slušnosti.

Nemocnice vyzývá k odpovědnosti

Vyzýváme spoluobčany, aby s banálními problémy nevyhledávali nemocnici, pacienti s lehkým průběhem respiračního onemocnění a virózy budou směřováni do domácí léčby na základě konzultace. Doufáme, že všechna restriktivní opatření zpomalí šíření epidemie natolik, že budeme schopni zvládat naše fungování o všechny akutní závažně nemocné pacienty, tedy nejenom ty pandemické,“ dodalo vedení nemocnice ve zprávě.

V Moravskoslezském kraji se zatím nákaza potvrdila u pěti lidí. V celém Česku bylo dnes ráno 117 potvrzených případů, nejvíce v Praze.

VIDEO: Vláda vyhlásila stav nouze.

Video  Vláda vyhlásila stav nouze  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hudiny ( 13. března 2020 17:23 )

Je radost tady číst ty zoufalosti antibabišových tragédů a duševních mrzáků. 6500 příspěvků, z toho 5000 pro Babiše a 1500 antibabišů (multinicků a primitivů) a vede je chudý duchem Hrušinský a Hřebejk atd.... Tak jak to dopadne u voleb lůzo ? Tak takhle je tento odpad zšikovaný, no docela legrace. Dál nemá cenu se tady unavovat mezi bezmozkama. To já jen pro vaše hezčí ráno ubohá chátro. Zdraví vás vaší vysmátí koblížci
Ze srdce vam to opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera kritizuje a porušuje !

frantacizek ( 13. března 2020 14:58 )

jedno to není vůči rizikovým skupinám obyvatel, což na porodnickém snad nikdo takový neleží.. horší by bylo jiné oddělení.

frantacizek ( 13. března 2020 14:58 )

je to vykloubenec, ale stejně je to jedno.. viz. nahoře jsem poslal proč.

frantacizek ( 13. března 2020 14:58 )

NAPROSTO ZÁSADNÍ je to, co prohlásil český biochemik z Akademie věd ČR Radim Nenčka, a co Vám tady celou dobu píši také - MUSÍME se tím nakazit většinově, abychom byli, co nejvíce rezistentní jako společnost a JEN chránit rizikové skupiny..To, co dělá Babiš je jen ochrana zdravotnického personálu před zahlcením ze strany pacientů, to se dá chápat. Ale on povídá o zastavení viru, to už není možné..A těžko kdy bylo, to bychom museli být všichni zodpovědní, muselo by se postupovat koordinovaně všichni politici ostatních zemí odpočátku, ale já tomu moc nevěřím, věřím odpočátku cestě nabrání protilátek, jak povídá Radim, najdete to na ceskatelevize.cz , i-vysilání, živě, čt24 a v čase 13:50 na hodinách čt24.

bobou ( 13. března 2020 11:16 )

A tady je jasný příklad toho, jak jsou někteří lidé absolutně nezodpovědní. Sestřička, která se sama osobně řídila všemi doporučeními nakonec doplatila na nezodpovědnost jiného, řekl by jsem "hňupa".
Asi jsme opravdu národ na který platí pouze příkazy a zákazy → bič a sůl!!! A taková maličkost, jako být ohleduplný vůči ostatním dělá mnohým velký problém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa