Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechtěné dědictví Pabla Escobara: Kokainoví hroši útočí na rybáře! Úřady se je rozhodly vykastrovat

Autor: Jindřich Bíč, rc - 
15. ledna 2022
12:59

Pokud se vydáte do kolumbijského města Doradal, potřebujete mít bez nadsázky hroší kůži. V ulicích tam totiž snadno můžete narazit na jednoho ze sedmdesáti hrochů, kteří se zde volně pohybují. Jde o pozůstatek chovu nechvalně proslulého narkobarona Pabla Escobara (†44). Zvířata prý útočí na rybáře a ničí tamní ekosystém. Úřady se proto s nimi rozhodly rázně zakročit.

Od smrti Pabla Escobara uplynulo už devětadvacet let. Narkobaron však po sobě zanechal dědictví, které kolumbijským úřadům nedá spát. Zhruba 96 kilometrů od města Medellín si Escobar vybudoval sídlo, které nazval Hacienda Nápoles. Na rozsáhlém pozemku haciendy měl svou vlastní zoo, kde se pyšnil různými druhy exotických zvířat včetně hrochů.

Jeho sbírka divokých zvířat prý zahrnovala až 200 kusů. Po Escobarově smrti se většinu zvířat ze zoo podařilo rozprodat. Převoz těžkých hrochů byl ale nejspíš příliš finančně nákladný, a proto nechali zvířata svému osudu. Domov proto našli v řece Magdalena. Čtveřice zdejších hrochů dostala dokonce přezdívku „kokainoví hroši.“

Nebezpeční hroši

Tato čtveřice se během několika dekád rozrostla v mnohočetnou skupinu, která v současné době tvoří jediné volně žijící stádo mimo Afriku. Hroši váží podle informací webu Insider až 1360 kilogramů a představují nebezpečí pro místní rybáře, na které údajně útočí. Zároveň ohrožují i místní ekosystém. „Představují riziko nejen pro zdejší floru, ale hrozí také útoky na lidi,“ tvrdí experti. Hroch je totiž nejnebezpečnější zvíře Afriky.

„Situace začíná být vážná,“ upozorňují experti. „Jde o exotický druh, u jehož populace pozorujeme strmý nárůst. Tato zvířata nejsou nijak kontrolována, žijí volně. Způsobují nám sérii ekologických problémů. Ničí floru i faunu,“ konstatovala vládní veterinářka Gina Sernová.

Sterilizace

Původně chtěly úřady hrochy pobít, ale nakonec se rozhodly, že je nechají sterilizovat. Gina Paola Serna, bioložka a veterinářka z Kolumbie, se chopila tohoto úkolu. Pro deník The Guardian se svěřila, že by ji nikdy nenapadlo, že jednoho dne budou kastrovat Escobarovi hrochy.

„Když jsem poprvé pracovala s hrochem, byla jsem zděšená. Jsou mnohem větší než zvířata, s nimiž jsme zvyklí v Kolumbii pracovat,“ uvedla s tím, že doposud bylo sterilizováno až čtyřiadvacet hrochů. „Hroši nejsou žádným dědictvím Escobara, jsou to prostě jen zvířata, která utekla a rozmnožila se,“ uzavírá veterinářka.

Majitel obchodu se suvenýry je však z hroších sousedů nadšený: „Podle mě bychom si je měli udržet, přinášejí zisky do našeho turismu.“ 

Pablo Escobar

Pablo Escobar vydělával na obchodu s kokainem údajně 60 milionů dolarů denně. V roce 1989 byl časopisem Forbes označen za 8. nejbohatšího muže planety. Vzhledem k tomu, že o mnoha jeho penězích se nevědělo, byl možná nejbohatší. Jeho krutovládě se připisují až 4 tisíce obětí, z nichž mnohé byly zabity jen tak, protože narkobaron rozdával odměny za každého zabitého policistu.  

Video  Pablo Escobar  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi