Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyděšené cestovky: Zrušit zájezdy do Itálie? Bez pojistky to zaplatíte sami!

Autor: bel, bob - 
27. února 2020
05:25

Zrušit zájezd na sever Itálie, protože to kvůli hrozbě koronaviru doporučila česká vláda? Pokud nemáte pojištění pro případ storna, peníze vám cestovní kanceláře nevrátí. Alespoň to řekli jejich zástupci v pořadu Blesku Epicentrum.

V našem studiu se hosté shodli, že varování vlády, která v úterý doporučila necestovat do postižených oblastí v severní Itálii, je poškodí. Na tamní sjezdovky totiž týden co týden míří tisíce Čechů. „Pokud vezmu, že na základě prohlášení pana premiéra by cestovní kanceláře zrušily hromadně zájezdy, bavíme se zhruba o částce tři sta milionů korun,“ řekl Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří ČR. Už teď prý lidé houfně zvažují, zda se na již zaplacený výlet vydat. Veber tvrdí, že místa, kam Češi na lyže míří, nejsou nákazou zasažena.

Záleží na smlouvě

A dostali by lidé peníze v případě zrušení zájezdu? Záleží na smlouvě s cestovní kanceláří – zda umožňuje storno, v jaké výši a do jakého data před začátkem zájezdu i to, jestli si klient sjednal pojištění storna. „Když se klient (bez pojištění – pozn. red.) rozhodne nejet, musí počítat s tím, že stornopoplatky zaplatí,“ říká Veber.

Video  Koronavirus způsobil krizi turismu, shodli se zástupci cestovek. Prý tratí desítky milionů  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Také čeští hoteliéři teď prý kvůli hrozbě koronaviru přijdou o kšefty od Italů. „Zájezdy (do ČR – pozn. red.) ze všech škol jsou pozastaveny italskou vládou a mluví se o prodloužení termínu (zákazu – pozn. red.) až do 15. března,“ dodal jednatel CK Eurotime Karel Výrut. V tuto chvíli podle Vebera není jasné ani to, kdo Čechům uvízlým v karanténě na Tenerife zaplatí případné nucené prodloužení pobytu. Podle zákona by tři dny měly ještě pokrýt cestovky. „Je to nová situace pro celou EU,“ tvrdí.

Něco garantuje zákon

Podle ministerstva pro místní rozvoj lidé nemusejí platit cestovce stornopoplatek ve chvíli, kdy zájezd do postižené oblasti zruší sami. Garantuje jim to občanský zákoník. „Ovšem pouze v případě, pokud v místě pobytu, nebo v jeho bezprostředním okolí nastaly tyto mimořádné okolnosti a pokud mají vliv na čerpání služeb nebo dopravu. Ocitne-li se zákazník v průběhu zájezdu v souvislosti s onemocněním v nesnázích, je mu cestovní kancelář povinna poskytnout pomoc,“ píše se v prohlášení rezortu. Dle ministerstva je takovou oblastí v současnosti jen Čína.

zlymikes ( 27. února 2020 07:22 )

Zákazníci, kteří si zakoupili od "české"cestovní kanceláře zájezd do postižené oblasti koronavirem, mohou odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatků. Ovšem pouze v případě, pokud v místě pobytu, nebo v jeho bezprostředním okolí nastaly tyto mimořádné okolnosti a pokud mají vliv na čerpání služeb nebo dopravu, Podmínkou je, že zájezd nebyl zakoupen již v době, kdy daná oblast byla jako krizová označena. Je to podle § 2535 občanského zákoníku, který říká “zákazník má právo odstoupit od smlouvy před zahájením zájezdu bez zaplacení odstupného, jestliže v místě určení cesty nebo pobytu nebo jeho bezprostředním okolí nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu. V takovém případě má zákazník právo na vrácení veškerých uhrazených plateb za zájezd, nemá však právo na náhradu škody“. To znamená jen vrácení toho,co jsme cestovce zaplatili a ne na to, co jsme si pro sebe koupili a nevyužijeme to. Třeba oblečení, lyže, člun, zásoby jídla apod.

Kozomrd ( 27. února 2020 07:20 )

Manželka včera jela nakoupit mouku vzala celou paletu já náboje do brokovnice. Teď stojím v okně s puškou a vyhlížím ty Číňany

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa