Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi uvěznění ve „zlaté kleci“ na Tenerife prosí o návrat domů. Turisté popsali strach i paniku

Autor: sova, ČTK, trm - 
26. února 2020
05:00

Málo jídla, nekonečné čekání a neukáznění návštěvníci. V uzavřeném hotelu na Tenerife, který skončil v karanténě kvůli koronaviru, někteří lidé propadají panice. Turisté popisují, že se o karanténních opatřeních v ubytovacím zařízení dozvěděli z lístečku, který jim personál vsunul beze slov pod dveře jejich hotelového pokoje, informuje o tom belgický zpravodajský web WRT. V hotelu je asi tisícovka rekreantů včetně šestice Čechů. Kromě pětičlenné rodiny pana Michala je to i česká seniorka (80). Česká rodina se chce dostat co nejdříve domů.

Čtyřhvězdičkový hotel H10 Costa Adeje Palace je oblíbený mezi turisty napříč Evropou. Kromě Čechů v něm uvízli Britové, Němci, Belgičané, Francouzi, ale i Irové, Poláci nebo Finové. Turisty láká krásným prostředím přímo u pláže, ale i několika restauracemi a vyžitím pro děti.

Tisícovka rekreantů teď nesmí opustit hotel. Hosté obdrželi od personálu dopisy s doporučením, aby zůstali v hotelovém pokoji. „Ale většina lidí se stejně opaluje u bazénu nebo si tam čte knihu,“ říká Carine Van Pouckeová, která v současné době pobývá v hotelu.

„Všechny východy z hotelového areálu jsou uzavřené, takže nemůžeme jít ven. Personál nosí ústní roušky,“ popisuje žena.

Dopis, který obdrželi hosté hotelu na Tenerife, kteří musejí zůstat v karanténě Dopis, který obdrželi hosté hotelu na Tenerife, kteří musejí zůstat v karanténě | Twitter @Cryptomee

„Hosté nedbají nařízení a chodí po celém hotelu“

V blízké době by do hotelu měli dorazit lékaři. „Každý má nařízeno vrátit se do svého pokoje a tam čekat na zdravotníky. Nedostali jsme ale najíst,“ říká jedna z Belgičanek. Podle ní navíc neexistuje na hotelu absolutně žádná organizace, protože lidé se pohybují volně po areálu zařízení místo toho, aby byli ve svých pokojích, jak jim bylo nařízeno.

Česká rodina se strachuje o malou dceru

V karanténě je i šest Čechů. Rodina pana Michala s malou holčičkou (5) a dvěma staršími dětmi dorazila na ostrov teprve v pondělí. Šestá turistka, seniorka (80), přijela na Tenerife už dříve.

„Nejradši bych utekl, přeskočil plot a zmizel, ale chápu, že jde i o ostatní, že kdybychom něco chytli, tak nechceme nakazit ostatní. Ale určitě tu nechci čekat na to, až se nakazím,“ řekl serveru Aktuálně.cz táta Michal, který má největší strach o pětiletou dcerku. „Máme malou holčičku a nevíme ani, jestli nás oddělí nebo co. Já se cítím nenakažený, ale čekat tu čtrnáct dní na to, zda se nakazíme, nebo ne, to mi přijde úplně šílené. Psychika je špatná, ale jinak je to dobré. Kdyby nešlo o děti, tak to nějak přežijete. Ale mám tu malou holčičku. A říká se, že na to trpí hlavně malé děti a starší lidé. Tak kvůli tomu mám určitě ohromný strach,“ dodal Michal. 

Rodina by se co nejdříve chtěla vrátit do Česka. „Byli bychom hrozně rádi, kdyby nás někdo dopravil domů. S nikým jsme se v podstatě nesetkali, nic nám není, i nyní se snažíme maximálně izolovat,“ řekla televizi Nova máma pětileté holčičky.

„Všude jsou policisté, létají nad námi helikoptéry, zaměstnanci chodí v rouškách. Uzavřeli i jídelnu,“ popsala.

Mapa aktuální situace v souvislosti s koronavirem na ostrově Tenerife, kde jsou i Češi Mapa aktuální situace v souvislosti s koronavirem na ostrově Tenerife, kde jsou i Češi | Archiv Blesku

Roušky podle Michalových slov nejsou v hotelu k dostání. „Jsou všude vyprodané a tvrdí nám, že nám stejně nepomůžou. Tak se aspoň držíme dál, ale roušky jsou zkrátka nedostupné. Paní delegátka se nám je ochotně snažila opatřit, sháněla je po celém Tenerife. Ale nic, nejsou,“ vykreslil nešťastnou situaci.

Nákazu rozšířil italský doktor (69), který je i se svou manželkou v nemocnici. Později španělské úřady potvrdily i druhý případ, rovněž u Italky.

Čtyřhvězdičkový hotel je oblíbený i u britských turistů. Sedmadvacetiletá turistka Hannah Greenová z anglického hrabství Hertfordshire řekla médiím, že od neděle, kdy do hotelu s přítelem a ročním synem přijeli, je to už podruhé, co jim nařídili zůstat v hotelu. Poprvé to bylo kvůli písečné bouři ze Sahary.

„Bojím se o své dítě. Nechci tu být, už toho mám plné zuby... to je dovolená z pekla,“ řekla televizi Sky.

Video  Karanténa v hotelu na Tenerife  - Reuters
Video se připravuje ...

Koronavirus zasáhl i do příprav autosalonu v Ženevě >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zuza-tornado ( 27. února 2020 22:09 )

Ahoj. Je pravda, že armáda nakoupila Isoprinosien a Tamifloo do rezerv?

joanna5 ( 27. února 2020 14:50 )

...ano, v Africe nikdo nic nemonitoruje -

joanna5 ( 27. února 2020 14:48 )

Kazdy musi nest nasledky sveho jednani. Jeli jste s rizikem na dovolenou v dobe epidemii. Vzali jste i sve dite. Prosite aby vas odsud odvezli. Chcete ohrozit dalsi osoby? Ridice. letce, osoby v CR, vsechny zucastnene? Musite nyni vydrzet v karantene - neda se proste svitit. Jste dospeli lide. Kazdy by si mel rozmyslet kam bude cestovat a zda mu rizika stoji za to.

Chorche22 ( 27. února 2020 14:17 )

Škoda, že už se nikde nepíše, že je propouští z hotelu, mají náhradní ubytování a uvažují, že si pobyt na Tenerife prodlouží. Asi to s tím návratem domů nebude tak horké

Paola ( 27. února 2020 00:50 )

Přesně a to nebudou jediný ,který pak budou fnukat,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa