Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli Sabine jsou lidé dodnes bez proudu, orkán na Šumavě vydatně polámal i lesy

Autor: ČTK, sova - 
12. února 2020
23:10

Desítky tisíc domácností bez elektřiny, polomy v lesích a škody na železnicích. To vše způsobil silný vítr, který především v pondělí a v úterý zasáhnul Jihočeský kraj. Celkové škody na majetku půjdou podle odhadů do desítek milionů korun. Vyplývá to z informací, které získala ČTK.

Například pojišťovna Allianz v souvislosti s vichřicí eviduje v Jihočeském kraji více než sto pojistných událostí v objemu téměř pět milionů korun, uvedl její mluvčí Václav Bálek. Pojišťovna Generali má z Jihočeského kraje zatím nahlášeno více než 539 událostí za zhruba 15 milionů korun.

Škody na železnici ještě nejsou vyčíslené. „Přesné vyčíslení škod budeme znát až v průběhu příštího týdne. Soustředili jsme se hlavně na to, abychom co nejrychleji odstranili následky větru. Další záležitosti teprve budeme řešit,“ řekla dnes ČTK Nela Friebová ze Správy železnic.

Na Českokrumlovsku zůstávali lidé bez elektřiny do dneška

V Jihočeském kraji byla vlaková doprava paralyzována hlavně v pondělí. Kvůli silnému větru v jednu chvíli nejezdily žádné spoje z Českých Budějovic. Postupně však omezení v dopravě ubývala. Momentálně platí, že stále nejezdí vlaky mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou a mezi Dolním Dvořištěm a Summerau.

Orkán potrápil i vesničku Kuničky na Blanensku. Orkán potrápil i vesničku Kuničky na Blanensku. | Hasiči Kunčice

Silný vítr odřízl od elektřiny desítky tisíc domácností. V některých případech šlo jen o přerušení na několik hodin. Ale například na Českokrumlovsku zůstávali lidé bez elektřiny do dneška.

Poryvy větru způsobily rozsáhlé škody i v lesích. Šumavský národní park podle prvních odhadů eviduje 50 000 krychlových metrů polámaného dřeva. Přesnější čísla teprve bude znát. Podle lesnického přepočtu znamená krychlový metr jeden strom.

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v okolí šumavských Boletic zaznamenaly přibližně 100 000 krychlových metrů poničených stromů.

Škody jsou i na dřevě

Velkou část škod tvoří polomy, přesnější odhady ztrát budeme mít k dispozici ve čtvrtek. Situaci nám v současnosti komplikuje i to, že na řadě lesních správ zatím nebyly ani obnoveny dodávky elektrické energie,“ uvedl ředitel šumavské lesní divize VLS Michal Frnoch.

Vítr lámal stromy i v jiných místech. „Odhadujeme škody přes tisíc krychlových metrů,“ uvedl jednatel Lesy města Český Krumlov Miroslav Štoll. V Lesích města Prachatice pak vítr polámal na 5000 krychlových metrů dřeva.

Zobrazit celou diskusi