Pepa Bolan v Mandrage hrál na kytaru a kromě toho složil také velkou většinu jejich hitů. Přesto ale podle něj kapela patří všem pěti členům stejným dílem, a tak pokračování bez zpěváka Vítka není podle něj možné. „Tohle není otázka nějaké blbé značky. V tomto okamžiku vyměnit Víťu za někoho jiného jako kus za kus by bylo asi neuctivé. Stejně neuctivé je i všechnu tu mnohaletou snahu spláchnout do záchodu a strčit hlavu do písku,“ uvedl v obsáhlém rozhovoru pro web Novinky.cz.

Prozradil mimo jiné i to, že tolikrát omílané problémy Starého, kdy se mluví nejen o vnitřních démonech, ale také o drogách, se táhnou již delší dobu. „U Vítka je ten problém, že jednou tvrdí, že chce strašně hrát, protože mu kapelové pauzy nedělají dobře, a podruhé, že nechce hrát vůbec. Čert aby se v něm vyznal,“ popsal situaci Bolan s tím, že Vítek ovšem nerespektoval ani již domluvené spolupráce a sobě i ostatním z kapely tím dost zatápěl. „Jako na houpačce to bylo celou dobu, ale takhle to nefunguje ani v mateřské škole, natož když svým jménem podepisujete smlouvy. To bychom také mohli za chvíli skončit všichni v kriminálu,“ vrtí hlavou nechápavě hudebník.

Víťa podle něj v pondělí večer říká něco jiného než v úterý ráno, což je prý běžná rutina. „Byl v prosinci a lednu na odpočinku a skutečně chtěl poté turné absolvovat, tak jsem se přidal k názorové většině a na turné před pauzou jsem kývl,“ vysvětloval Pepa a přiznal, že měl dopředu obavy. Ty se bohužel naplnily, když Starý změnil názor a odmítal už dál vystupovat. „Naplánovat takové turné je práce skoro na rok dopředu s neuvěřitelnými investicemi a skipnout to celé tři dny před začátkem, protože na to nemáš právě náladu, je strašnej prů*er,“ obhajuje Bolan, proč nakonec museli s kapelou přistoupit k radikálnímu kroku a odehrát poslední koncert bez jednoho z členů.

Jelikož celý zbytek turné se ale nekoná, kapele tím samozřejmě vyvstaly i problémy v podobě nesplněných smluvních závazků, za něž jim teď hrozí finanční postih. „Chápu, že mluvit o penězích není vhodné, ale nikdo z nás nemá plonkový milion, aby všechny ty pokuty poplatil,“ podotkl kytarista, ale zároveň hned dodal, že Vítek má celoživotní trable a kapela se na něj nezlobí. Jenže v podobné situaci už se jednou všichni ze stejných důvodů ocitli...

„Já k tomu došel už v roce 2012, kdy byla situace dost podobná, akorát se nám podařilo Víťu přesvědčit, že by měl se sebou něco dělat. Kapela mu zařídila vše, co k tomu potřeboval, včetně odborné pomoci. Bohužel se to už tenkrát nesetkalo s úspěchem,“ přiznal Novinkám Bolan, který se nyní živí jako tatér. Dalším hudebním příležitostem se ale rovněž nebrání.

Co přesně problémy bývalého kolegy z kapely zapříčinilo a zda jsou v tom drogy, ale nechtěl rozebírat. „Zdravotní i psychická situace u něj nebyla dobrá nikdy, ale já nejsem Víťův Ovčáček a do hlavy mu také nevidím, takže bavit se o jeho psychice mi nepřísluší,“ řekl rázně a ačkoliv by mu rád pomohl (a spolu s ostatními se o to i pokoušeli), nemůže se zabývat jenom jím. „Víťa je dospělý svéprávný člověk a má svou rodinu. Já mám také svou rodinu a děti a to je pro mě naprostá priorita, kapela nekapela.“

Fotogalerie
50 fotografií