Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodiče se rozloučili s druhou dcerkou: Novorozená dvojčátka zemřela jen pár měsíců po sobě!

Autor: rc - 
1. února 2020
19:41

Mladí rodiče Zoe Marshová a David Bebee se těšili na příchod dvojčátek. U plodů se však objevil transfuzní syndrom dvojčat a děvčátka Arya a Ayva přišly na svět předčasně. Ayva byla příliš slabá a zemřela několik dní po porodu. Arya o svůj život bojovala déle, ovšem svůj boj prohrála pár měsíců po své sestře. Zoufalí rodiče tak místo křtin chystají další pohřeb.

Zoe Marshová se nemohla dočkat, až na světě přivítá své první miminko. Třiadvacetiletá nastávající maminka se těšila o to víc, když zjistila, že čeká dvojčátka! Ovšem poté pocítila bolesti zad a Zoe začala mít strach, že je něco v nepořádku. To se jí nakonec potvrdilo. Lékaři nastávající mamince sdělili, že plody mají transfuzní syndrom, což je stav, kdy dvojčata sdílí jednu placentu.

V osmnáctém týdnu těhotenství musela jít Zoe na laserovou operaci, kterou absolvovala v anglickém městě Birmingham. Lékaři se během zákroku pokusili oddělit placenty tak, aby se každý z plodů mohl vyvíjet samostatně. Ovšem posléze nastaly další komplikace a Zoe musela jít na sál. Dvojčátka Arya a Ayva se narodily v šestadvacátém týdnu těhotenství. Arya vážila 500 gramů, Ayva měla pouhých 400 gramů.

Po porodu čekala rodiče další rána. Tři dny po porodu Ayva zemřela a u Aryii nastaly zdravotní komplikace. Holčička musela být převezena do nemocnice v Cardiffu kvůli protržení střeva. „Bylo to opravdu, opravdu těžké, soustředit se na Aryu poté, co jsme ztratili Ayvu. Měli jsme pocit, že zapomínáme na Ayvu,“ uvedla Zoe s tím, že museli dokonce odložit pohřeb Ayvy. Arya musela podstoupit operaci a tak byli neustále s ní v nemocnici. Měsíc od první operace se zdálo, že malá bojovnice je z nejhoršího venku, ale pak přišla další zdrcující zpráva. Tkáně v jejím střevu začaly být zanícené a odumíraly. Arya musela podstoupit další dvě operace. Ovšem ani tyto zákroky nepomohly a rodiče se pomalu začali připravovat na nejhorší. Rozhodli se, že holčičku přemístí do hospicu. Při cestě do hospicu se zastavili u příbuzných, aby malá Arya měla šanci poznat svou rodinu, a posléze ji poprvé a naposledy vzali na pláž. Měli tak jedinou příležitost strávit pár chvil se svou dcerkou mimo nemocnici.

V hospicu s holčičkou chodili na procházky, a dokonce jí představili rodinného pejska. „Dívala jsem se, jak moje holčička hubne. Bylo to čekání na nejhorší a modlila jsem se za každý den navíc, ale každým dalším dnem měla větší bolest,“ uvedla Zoe s tím, že holčička zemřela 20. ledna. Rodiče tak po několika měsících pochovali i svou druhou dceru. „Přestaly jí pracovat ledviny. Byla úžasná a byla to bojovnice. Pokaždé měla jedno očičko otevřené a pokukovala po vás. Strávili jsme s ní tolik času, kolik jsme mohli, a udělali jsme otisky jejích prstů a četli jsme jí,“ zavzpomínala Zoe na poslední chvíle se svou malou dcerkou.

Zobrazit celou diskusi