Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ mozkově mrtvého miminka: Lékaři ho odpojí od přístrojů!

Autor: chal - 
29. ledna 2020
16:47

Rodiče malého Midrara z anglického Manchesteru poslední čtyři měsíce doufali v zázrak. Jejich chlapeček je od porodu kvůli komplikacím mozkově mrtvý. Navzdory prognózám lékařů rodiče mají za to, že by se stav jejich syna jednou mohl zlepšit. Soud ovšem rozhodl, že lékaři Midrara můžou odpojit od přístrojů na podporu života.

Pro biomedicínského inženýra Karwana (35) a jeho manželku Shokhanu (28) mělo být narození syna Midrara nejkrásnějším okamžikem jejich životů. Během porodu před čtyřmi měsíci ale kvůli vážným komplikacím chlapečkův mozek příliš dlouhou dobu nedostával potřebný kyslík, a Midrar tak skončil ve stavu mozkové smrti.

Bez přístrojů na podporu života by chlapec nepřežil. Podle lékařů není naděje, že by se jeho stav zlepšil, rodičům proto navrhli odpojit plicní ventilaci a nechat Midrara zemřít.

S tím však Karwan se Shokhanou nesouhlasí. Podle manželů Midrar roste a vykazuje známky života. Dokládali to tím, že když podstupoval obřízku, chlapeček otevřel oči. Lékaři nicméně vysvětlili, že se jednalo o vynucenou nervovou reakci, se kterou mozek neměl co dočinění. Jelikož je mrtvý, nemůže do těla vysílat signály.

 

Se závěrem lékařů souhlasila i soudkyně Justice Lievenová, která měla citlivý případ na stole a rozhodla, že lékaři mohou děťátko legálně odpojit. „Bohužel není pochyb o tom, že jsou Midrarovy mozkové buňky mrtvé. Zdravotní dokumentace je jasná a konzistentní,“ vysvětlila soudkyně těžké rozhodnutí. „Člověk musí soucítit s tím, čím rodiče procházejí,“ dodala.

Citlivý a medializovaný případ mozkové smrti v minulém roce řešili i ve Fakultní nemocnici Brno. Tamní lékaři drželi dlouhých 117 dní při životě nastávající maminku Evu (†27), která byla v tomto stavu po prodělané mozkové příhodě.

Doktoři z jejího těla udělali svým způsobem inkubátor, ve kterém mohlo děťátko růst až do chvíle, kdy bylo schopné přežít porod. Lékaři tím miminku zachránili život a na začátku září přivedli na svět zdravou holčičku. Tatínek jí dal jméno Eliška.

IngKecner ( 15. srpna 2020 11:53 )

Zástava srdce je klinická smrt, a po odkrvení mozku cca za 5 min. nastává smrt biologická. Asi je článek nepřesný, protože takové dítě by nedrželi pod přístroji.

Zobrazit celou diskusi