Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Lékaři jí nedávali naděje na život, teď už chodí: Dominika zavítala za svými zachránci

Autor: dce - 
22. ledna 2020
16:31

Dominika před téměř třemi lety sedla do auta s kamarádem, který řídil jen krátce. Po cestě ztratil kontrolu nad vozem a havaroval. Dominika přežila jen díky hasičům, kteří jeli náhodou kolem. Lékaři jí přesto nedávali mnoho šancí na normální život. Ona jim ale ukázala, že zázraky se dějí - teď už dokonce i chodí a podruhé navštívila na základně své zachránce.

Nehoda se stala začátkem dubna 2017 u Studánky u Rumburku. Hasiči z Varnsdorfu se zrovna vraceli z jiného zásahu a u nehody byly prakticky ihned. To bylo velké štěstí pro zraněné, Studánka je totiž daleko od všech základen a dojezdová doba není ideální.

"Ve vozidle seděla na místě spolujezdce tehdy osmnáctiletá Dominika z Rumburku. Vozidlo řídil čerstvě plnoletý mladík, který nezvládl řízení a s vozidlem se dostal mimo vozovku. Po těžké nehodě došlo u Dominiky k zástavě srdce. Jen díky okamžité resuscitaci se podařilo Dominiku předat do rukou zdravotníkům, kteří jí dokázali po leteckém transportu udržet při životě," popisuje Jaroslav Hocko od varnsdorfských hasičů.

Zpočátku měla jen malou naději, že přežije. Později lékaři nevěřili, že bude vůbec vnímat své okolí. Jenže se probrala a po čase mohla odjet z nemocnice domů. Ale potřebovala 24hodinovou péči a šance na zlepšení nebyly valné. Dominika s pomocí rodiny a přátel lékařům ovšem opět ukázala, že ji zbytečně podceňují.

Díky náročným rehabilitacím se zvedla z vozíku a sama chodí. "Neujde mnoho a pouze s dopomocí nebo oporou, ale před rokem se chtěla podívat po hasičárně. Vyjít pár schodů, obejít auto, které se jako první ze záchranných složek dostavilo k její nehodě," vysvětluje Hocko. Při letošní návštěvě se jí to konečně vyplnilo. Cíle na příští rok si ještě zvýšila.

"Pro celou sloužící směnu 'A' profesionálních hasičů pod vedením pprap. Danila Ešnera, byla její návštěva neuvěřitelnou odměnou za jejich práci a snahu udělat maximum u každého zásahu, který to vyžaduje," dodal Hocko.

Zobrazit celou diskusi