Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šabatová se pustila do svého exzástupce: „Není to šťastná volba.“ Benešová by Křečka brala

Autor: ČTK - 
15. ledna 2020
16:46

Možnou kandidaturu jednaosmdesátiletého Stanislava Křečka na ombudsmana nepovažuje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová za šťastnou. Další dva kandidáty, tedy vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandra Schorma a advokáta Jana Matyse, má oba za stejně vhodné adepty. Šabatová to ve středu řekla novinářům po tiskové konferenci. Mandát jí končí za měsíc.

„Letos nastala neobvyklá situace, že kandidatura jedné kandidátky byla stažena, ale zbylé dva uchazeče považuji za možné kandidáty, nemám informace o tom, že by byli spojeni s nějakou politickou stranou, nebo bylo v jejich minulosti něco, co by je pro výkon funkce diskvalifikovalo,“ uvedla Šabatová.

Křeček se o funkci ucházel už v roce 2014, nyní jej navrhne prezident Miloš Zeman. V úterý to po schůzce se Zemanem řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Nepovažuji to za šťastnou volbu,“ řekla jen Šabatová. Dodala, že víc se ke Křečkově kandidatuře vyjadřovat nehodlá.

Benešové se Křeček líbí

Křeček byl do loňského roku jejím zástupcem a opakovaně se neshodli. Opačný názor vyjádřil například v roce 2014 ve sledované kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb. Zatímco podle Šabatové škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) by se kancelář ombudsmana měla vrátit do časů prvního veřejného ochránce práv Otakara Motejla, což by znamenalo zejména zeštíhlení úřadu. Jako vhodného adepta na místo po Šabatové zmínila Josefa Varvařovského, bývalého ombudsmana, který však mezi navrženými není a z funkce v roce 2013 odešel z vlastního rozhodnutí před dovršením funkčního období.

Ani pan doktor Křeček by nebyl špatný kandidát, protože tu práci už dělal, měl rozumné návrhy, myslím, že to zeštíhlení by zvládl,“ řekla ve středu novinářům v Brně Benešová.

Volit ombudsmana budou poslanci v únoru

Senát i prezident mohou nominovat na ombudsmana po dvou kandidátech. Zeman zatím navrhl pouze poslankyni ANO a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Nominaci odmítla, když vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala na odborném článku s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským.

Loni v prosinci sdělil prezident v dopise poslancům, že druhý člověk, kterého chtěl navrhnout, kandidaturu odmítl. Senát na funkci veřejného ochránce práv navrhl vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandra Schorma a advokáta Jana Matyse. Podle úterního vyjádření Jaroslava Kubery jejich kandidatura trvá.

Nového veřejného ochránce práv bude volit v únoru Poslanecká sněmovna.

karambol ( 16. ledna 2020 15:59 )

babo neser lid nic horšího než ochránkyně islamistu,zrud se šátky neskutečný hnuj Šabatové v povolení nošení šátku na školách to je výsměch slušných čechu ježibabo tebe buh potrestá a káždého kdo bude stranit pakáži!!

1917 ( 16. ledna 2020 12:50 )

Všechno lepší než ta baba, ochránkyně cikánů, islamistů a jiných všelijakých skupin v neprospěch majoritních a hlavně původních občanů ČR. I když na druhou stranu je p.Křeček, při vší úctě, již za zenitem. V 81letech by měl myslet na něco jiného!

hejhej ( 16. ledna 2020 09:21 )

Pan Křeček by byla nejlepší volba na ombudsmana. Má větší přehled a daleko lepší názory než Šabatová nebo ničitelka školství Valachová.

milan1959 ( 15. ledna 2020 18:33 )

Paní Šabatová má pravdu Starý Křeček je samozřejmě omyl

xxxx678 ( 15. ledna 2020 17:58 )

Doufám, že toho pana Křečka Poslanecká sněmovna neschválí, že snad má na rozdíl od prezidenta, rozum. 6let..to by tam byl stařeček pomalu do 90let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa