Pro obyvatele zemí Evropské unie se nařízení ukázalo jako velmi přínosné, protože začali intenzivněji v zahraničí používat mobilní telefon se svým domácím tarifem. Podle údajů vyplývajících z analýzy se používání mobilních dat při cestování po EU ve srovnání s rokem před zavedením pravidla „roam like at home“ zvýšilo desetinásobně a v období dovolených dokonce dvanáctinásobně.

TIP: Máte neomezený datový tarif? I přesto si hlídejte čerpání dat v zemích EU

Využívání roamingových dat v rámci EU a Evropského hospodářského prostoru (EHP) dosáhlo svého vrcholu v období dovolených v létě roku 2018 (třetím čtvrtletí), kdy byl objem mobilních dat v zahraničí dvanáctkrát vyšší než před zrušením všech maloobchodních poplatků za roaming. Objem roamingových telefonních hovorů byl ve stejném období téměř třikrát vyšší.

Regulace bude pokračovat

Komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová k tomu uvedla: „Analýza je dalším důkazem úspěšnosti zrušení poplatků za roaming. Evropané možnosti volného používání mobilních zařízení na cestách hojně využívají. Zároveň je také jasně vidět, že trh s roamingem v EU i nadále funguje dobře. Obavy, že po ukončení roamingových poplatků vzrostou ceny na domácích trzích, se nenaplnily, v celé EU naopak domácí ceny za mobilní služby klesly.“

TIP: Cestujete mimo EU a chcete mraky mobilních dat? Máme pro vás osvědčený tip

Na velkoobchodní úrovni přispělo prudké snížení cenových stropů k dalšímu snížení velkoobchodních cen za roaming, díky čemuž je zrušení poplatků za roaming udržitelné téměř pro všechny jeho poskytovatele. Závěrem zpráva uvádí, že dynamika hospodářské soutěže na roamingovém trhu se v blízké budoucnosti pravděpodobně nezmění, což znamená, že stávající maloobchodní a velkoobchodní regulace je stále potřeba. Platnost současného nařízení o roamingu končí v červnu 2022.