Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Novinky v platbě kartou: Kdo nemá chytrý telefon, bude si muset pamatovat další PIN

  • Autor: ula - 
    17. 1. 2020
    05:40

    V Evropské unii (EU) začala od loňského září platit směrnice PSD2, která má zajistit lepší zabezpečení plateb. Vedle transakcí kartou v e-shopech se týká i plateb na terminálech v kamenných obchodech. Anebo placení pomocí mobilního telefonu. Co směrnice znamená pro zákazníky? A proč jednorázovým, bezpečnostním SMS kódům zvoní hrana? Přečtěte si, co nová směrnice přináší. Snadnější to budou mít ti, kteří mají chytrý telefon.

  • 1.Jednorázovým SMS kódům zvoní hrana

    Podle této směrnice musí platby na internetu probíhat v režimu tzv. silného ověření majitele účtu. Zatímco nyní k ověření platby ještě pořád stačí pouze jednorázový SMS kód a údaje opsané z platební karty, od příštího roku už to tak nebude. Esemesky totiž nejsou 100% ochranou před možnými virovými či malwarovými útoky.V minulosti se už několikrát stalo, že internetoví útočníci získali přístup do SMS zpráv. Nově tedy bude zákazník při samotné platbě spojen přímo s bankou, nikoli přes mobilního operátora.  

    Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 | Profimedia

  • 2.Nová ověřovací kritéria

    Silné ověření bude vždy vyžadovat použití dvou ze tří kritérií. „Jedná se o znalost, držení a inherenci. Znalost je něco, co znáte pouze vy, může to být např. speciální PIN kód, který je jiný než ten, co máte ke kartě. Držení zase představuje něco, co vlastníte pouze vy, jako je třeba platební karta nebo mobilní telefon. Inherence se pak týká ověření pomocí biometrických údajů, kam patří například otisk prstu, naskenování oka nebo celého obličeje. Jen na vás bude zvolit si, které dva způsoby budete používat,“ vysvětluje princip nové směrnice Daniel Gorol, finanční analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

    Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 | Profimedia

  • 3.Platby bez chytrého mobilu? Nepohodlné

    Pokud váš chytrý mobil umí biometrické ověření, budete to mít nejsnazší. Pokud ne, doplníte místo otisku prstu (nebo naskenování obličeje) již zmíněný speciální PIN kód, který si vyžádáte u své banky. Další možností je ověřit platbu v bankovní aplikaci, kterou si stáhnete do chytrého mobilu, takže nebudete muset opisovat potvrzovací SMS kód.

    Zhruba od první poloviny tohoto roku to půjde například přes George klíč od České spořitelny, mKlíč od mBanky, ČSOB Smart klíč od ČSOB nebo RB klíč od Raiffeisen banky. Zatím však u internetových plateb nadále funguje potvrzování kódem z SMS. Co si ale počít, když chytrý telefon nemáte a nechcete si ho pořizovat?

    „V případě, že takový mobil nemáte, budete si muset zapamatovat speciální heslo anebo PIN, kterým budete platbu vždy ověřovat. Nebude to pro vás příliš pohodlné, ale jinak to nepůjde,“ vysvětluje Daniel Gorol z portálu Ušetřeno.cz.

    Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 | Profimedia

  • 4.Silné ověření nebude nutné úplně vždy

    Směrnice PSD2 povoluje několik výjimek, kdy silné ověření nebude vyžadováno. U plateb na internetu se jedná o limit nepřesahující 30 EUR (cca 765 Kč). Další výjimkou je možnost přidat si vaše nové zařízení mezi „důvěryhodná“, tím pádem už po vás banka nebude chtít dodatečnou potvrzovací SMS.

    Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 Platby kartou na internetu 2020: Připravte se na PSD2 | Profimedia

  • 5.Co banka, to jiné požadavky

    I když směrnice začala platit už v září, její zavádění bude postupné. Nemusíte se tedy obávat, že byste hned teď museli cokoli měnit. Navíc u každé banky to bude trochu jiné – některé z nich po vás třeba budou chtít SMS klíč při každém přihlášení do internetového bankovnictví, jiné pouze tehdy, kdy se budete přihlašovat z jiného než vašeho obvyklého zařízení (mobil, tablet, notebook).

    Banka takové přihlášení může vyhodnotit jako zvýšené riziko, a proto vás může požádat o dodatečné ověření.

    Video  Jak bezpečně platit v restauraci: Znalec radí, co nikdy neudělat!  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 21. září 2020 20:00 )

Ing.Makoň Jiří ( 4. července 2020 06:28 )

Takže starší lidé, kteří mají již dnes při platbě kartou trochu problémy, ji mohou rovnou zahodit. Už vidím paní 75 o holi, jak u kasy strká voko do chytrýho telefonu

vochcalpadlo ( 19. ledna 2020 14:10 )

Ani ne, krádeže karet jsou na denním pořádku, více než fyzické tak virtuální (klonování na novou kartu nebo jen získání údajů z karty). Takových karet si za pár korun můžete na vlastní riziko online nakoupit spoustu. Možnosti jsou dvě - karty nepoužívat (to by mohlo vyhovovat vám - nikdo vás nebude sledovat a žádný kapitalista vás už nemůže okrádat) nebo je více zabezpečit. Já jsem pro variantu druhou.

datel ( 17. ledna 2020 07:55 )

přesně to mě napadlo - jenom buzerace z bruselu

Jakk ( 17. ledna 2020 06:31 )

Naprosto s Váma souhlasím!!!!

Zobrazit celou diskusi