Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Prodám mateřské mléko. Litr za 200 Kč“. Češky na černém trhu riskují HIV i žloutenku

Autor: Nikola Forejtová - 
12. ledna 2020
05:40

Černý trh s mateřským mlékem kvete, jak zjistily Blesk Zprávy, a to za 200 korun za litr, ale i za „cenu dohodou“. Není to legální, přináší to zdravotní rizika, ale stále se to děje a internet tomu přeje. Mateřské mléko některé Češky nabízejí na webových inzertních portálech. Maminky, které se z nedostatku toho vlastního pro nákup rozhodnou, ale riskují přenos HIV nebo žloutenky. Volný prodej mateřského mléka je v ČR od roku 1987 z hygienických a zdravotních důvodů zakázán. U jedné z pěti mléčných bank jsme proto zjišťovali, jak skladování mateřského mléka funguje a co musí být splněno ze strany matky.

„Prodám mateřské mléko, moje žena je zdravá, máme druhé zdravé dítě. Kojičce je 26 let, nekuřačka a abstinentka, žádné léky. Mléka je přebytek,“ píše se v jednom takovém inzerátu. 

Černý trh s mateřským mlékem - nebezpečné i nelegální Černý trh s mateřským mlékem - nebezpečné i nelegální | Reprofoto Hyperinzerce

Rizika? HIV i žloutenka 

Nabídky pak kolikrát popisují stav matky a slibují profesionální zacházení. „Nabízím mateřské mléko. Jsem zdravá, dobrá životospráva, nekuřačka, hygienicky zpracováno. Mléko k odběru Vlašim-Benešov,“ píše se v jiném inzerátu, jen půl roku starém. 

Nalezli jsme i stránky na facebooku, které jsou určeny na volný prodej a dárcovství. Při přijetí do skupiny pak správci informují, že „nemohou nést zodpovědnost za žádné souvislosti s darováním a dárkyně neprověřují, ani za ně neručí“. 

Volný prodej a kojení cizím neošetřeným mateřským mlékem je přitom na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) od roku 1987 zakázán. Důvodů je pak celá řada, nejnebezpečnějším je přenos viru HIV, virů žloutenky a dalších bakterií. 

Maminka, která buď nemá své mléko, či je například nemocná, přitom může sáhnout do mléčných bank. V Česku je jich celkem pět, a to v perinatologických centrech v Hradci Králové, v Českých Budějovicích, České Lípě, Mostu a v Praze v Ústavu pro péči o matku a dítě. 

„Dárkyně mateřského mléka se získávají na porodnicích nebo ve spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost. Dárkyně musí být zdravá (potvrzení od obvodního či závodního lékaře) a vyšetřena na HIV, HBsAg, BWR, AST, ALT, výtěry – krk, stolice, vyšetření moče,“ informuje web Kojení.cz.

Sestřička: Někdy je mléka dost, pak maminky vysadí

Mléko nepotřebují jen novorozenci, jejichž matka nemá mléko. Ročně se ocitne podle dat z Národního registru reprodukčního zdraví v kojeneckých ústavech 190 dětí, jak Blesk Zprávy informoval tiskový mluvčí Jiří Tráva. A další pak mohou být nedonošené na jednotce intenzivní péče. 

„Dostatek? Ono je to takové na vahách. Někdy je toho dost, pak nám některé maminky vysadí. Není to stabilní, abychom měli dostatek. Někdy zase prodáváme mimo kraj,“ uvedla pro Blesk Zprávy sestřička z mostecké mléčné banky.

Denně podle sestřičky vypije novorozeně osm dávek mléka. Kolik toho miminko vypije v jedné dávce, pak záleží na hmotnosti. „U nedonošenců je to tak 30 ml, pak i 80 ml,“ vyčíslila pro Blesk Zprávy zdravotní sestra. 

Banky pak skladují cca 250 litrů měsíčně, jak informují na svých stránkách. Podle oslovené sestřičky se nikdy nestane, že by mléko přebývalo a nikdy se žádné nevylévá. „Nestalo se mi ani, i když jsem tu krátce, že by mléko úplně došlo. Od nás spíše kupují, nejen nemocnice, ale i soukromníci. Možná k tomu někdy došlo, ale teď ne,“ dodává. 

Litr mléka od dárkyně pak banky vykupují za asi 200 korun. Prodej se pak liší. Cena za litr se může dostat vzhledem k náročnosti odběru i skladování až na 900 korun za litr.

Takhle vypadají mrazáky, kde Elisabeth skladuje mateřské mléko.Prodává je pak mužům Takhle vypadají mrazáky, kde Elisabeth skladuje mateřské mléko.Prodává je pak mužům | Elisabeth Anderson-Sierra

Nastříkat, zmrazit, pasterizovat

Dárkyně ale rozhodně nemá peníze za mléko zadarmo. Musí projít testy a být zcela zdravá. Rovněž musí odstříkat mateřské mléko za přísných hygienických podmínek a do speciálních nádob. 

„Hygiena komplet - od rukou po prsa, musí správně mléko skladovat ve speciální lahvičce, které se dávají přesně popsané do mrazáku. Jednou za týden se to sváží od maminek v termo taškách,“ popsala Blesk Zprávám sestřička postup darování.

Mléko by se mělo nejlépe odstříkat ručně s řádně umytýma rukama. Lahvička musí být dezinfikovaná a omytá horkou vodou. Prvních 10 ml mléka se do lahvičky kvůli bakteriím nedává a lahvička pak nesmí být plná až po okraj, protože následným zmražením se mléko „roztáhne“.

Následuje zmražení a udržování v pevném stavu. Rozpustí se pak pomalu ve vodní lázni, pasterizuje a opět zmrazí. Takto mléko vydrží nejdéle asi tři měsíce.