Krvavý incident se odehrál v bytě, kde muž se svojí matkou bydlel. Sousedé uslyšeli hluk a sténání, klepali proto na dveře. Vlastimil jim otevřel a hrubě je odbyl. Zavolali proto policisty. Ti našli uvnitř vážně zraněnou seniorku v bezvědomí. Ženu si převzali záchranáři, v nemocnici ale zemřela. Nadávajícího syna si odvezli policisté, obvinili jej z vraždy a skončil ve vazbě.

Mámu prý jen profackoval

„Obžalovaný po slovní rozepři napadl svoji matku, povalil ji na podlahu a mnohočetnými údery a kopy vedenými převážně na hlavu jí způsobil otok mozku, rozsáhlé krvácení a zlomeniny v obličeji, rozlámání žeber a kosti hrudní, zhmoždění plic,“ vypočetl státní zástupce Jiří Richtr.

Agresor se hájil, že si vzal lék na bolest a pil alkohol. Tvrdil, že byl vyvenčit psa a jeho matka zatím upadla. „Neměl jsem důvod ji napadnout. Když jsem se vrátil domů, viděl jsem vypitou lahev vaječného koňaku, máma opakovaně upadla. Nadávala, že nemůže chodit, a pak se takhle domlátí. Já ji akorát profackoval, aby se probrala,“ tvrdil Vlastimil Š.

Závislý na lécích není

Obžalovaný má podle znalců smíšenou poruchu osobnosti. „Má celoživotní sklony k užívání návykových látek. Nepřipouští motivaci k činu, za který je souzen. Je osobou s agresivními rysy,“ uvedla znalkyně z oblasti psychiatrie. Vlastimil Š. totiž tvrdí, že je závislý na lécích na bolest a to ho ovlivnilo. Podle znalců ale závislý není.

„Osobnost je patologicky strukturovaná, je manipulativní, špatně reaguje na stres, kritiku. Agresivní jednání u něj není žádnou novinkou, i když uvádí, že tak jednal pod vlivem léků na bolest,“ doplnil znalec z oblasti psychologie. Jednání je nařízeno i v dalších dnech.

VIDEO: O závislosti na lécích.