Soud Tomáši D. uložil výjimečný úhrnný trest 22 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Musí se také ústavně léčit a pozůstalým dcerám po zavražděném důchodci má vyplatit odškodnění jeden milion.

„Ke všem svým jednáním se doznal. Uvedl, že se domníval, že mu poškozená odcizila platební kartu, u seniora mu to řekly hlasy v jeho hlavě. U policistky uvedl, že byl na drogách,“ uvedl ve zdůvodnění soudce Jan Hostaš.

Tomáš totiž deset let žil jako invalidní důchodce kvůli schizofrenii, kterou podle znalců ale vůbec netrpí. Duševně nemocný není, užívá ale drogy.

Starci probodal i dlaně

„Dospěli jsme k závěru, že se jednalo o vraždu spáchanou surovým a zvláště trýznivým způsobem. Dvanáct z minimálně 73 ran zasazených poškozenému proniklo do dutiny lebeční, umíral trýznivým způsobem,“ popsal soudce.

Senior, který se s Tomášem D. náhodně potkal při procházce, nedostal žádnou šanci. „Bodl jej nožem zezadu do krku, srazil pěstí k zemi a následně mu zasadil nejméně 73 bodných a řezných ran,“ popsal vražedné běsnění státní zástupce.

 

Podle spisu nebohému důchodci nejprve zaútočil na hlavu. Pak tělo odtáhl do koryta. Když zjistil, že senior ještě žije, snažil se mu probodnout srdce. „Dal jsem mu do pusy ponožku a připevnil páskem, ale ten praskl. Pak jsem mu udělal ty díry do rukou,“ popisoval Tomáš D.

Oběť měla opravdu probodnuté dlaně. Tomáš D. u soudu tvrdil, že do důchodce se převtělil jeho nevlastní otec, který ho zneužíval, a chtěl ho znásilnit.

Krutá vražda

Ubodaného důchodce našli zaházeného odpadky v odvodňovacím korytě u garáží v plzeňské části Doubravka. K vraždě se policistům den nato přiznal Tomáš D., kterého chytili jako zloděje v zemědělském areálu na Rokycansku.

Jako bonus přidal i doznání k pořezání ženy, která mu náhodou přišla do cesty. „Na chodníku před domem ji odlamovacím nožem řízl do levého stehna a utekl,“ řekl státní zástupce. Přežila, lékař jí ale musel hlubokou ránu sešít.

Velké štěstí měla další žena, která venčila chvíli předtím v lokalitě psa. Obžalovanému jen náhodou unikla, šla rychle a on ji nedohnal.

Feťák, žádný schizofrenik

Podle rozboru moči byl v době činu pod vlivem pervitinu, extáze a marihuany. „Jeho schopnost zdržet se užívání drog je snížena, je však schopen předvídat následky jejich požití na svoji osobnost a své jednání,“ shodli se znalci.

Obžalovaný již deset let pobírá invalidní důchod kvůli schizofrenii. Jenže podle znalců jí netrpí. „Netrpí žádnou duševní poruchou a je schopen účasti na trestním řízení a pochopit účel a smysl případně uloženého trestu,“ dodali. Tomáš D. tak podle jejich závěrů léta zdatně simuloval. „Dělal jsem to pro rodinu, aby byly peníze na živobytí,“ přiznal v přípravném řízení.

Udeřil i policistku

Po vraždě seniora se přesunul na Rokycansko, kde rozbil golfovou holí okno v zemědělském areálu. „Viděl mě majitel a zavolal policajty. Hledali mě, pak ke mně přišla ta policajtka, něco mi říkala. Dal jsem jí ránu tou holí, ať si to pamatuje,“ popisoval obžalovaný. Rozuměl až pepřovému spreji a služebnímu psu. Policii se ke všemu přiznal a skončil ve vazbě.

„Chci být propuštěn na svobodu, zdržoval bych se u rodičů a živil se důchodem, chci být s rodinou,“ tvrdil po nepravomocném verdiktu obžalovaný. Jeho pobyt na svobodě je ale podle znalců nebezpečný, uložený trest vysoký, počká si tak na pravomocný verdikt za mřížemi.