Měsíc nestačí

Detox by měl být dlouhodobý a plánovaný, nestačí na to 1 měsíc. Máte-li organismus poškozený kouřením, častým pitím alkoholu nebo špatnou stravou, žádný zázrak za pár týdnů nečekejte. Pokud to s detoxikací myslíte vážně, rozdělte si ji do etap (třeba na půl roku), zvolte vlastní tempo, jaké dokáže vaše tělo zvládnout.

Čím je dobré začít?

Naučte se denně pít 2 litry neslazených tekutin. Nejlepší je čistá voda, případně ochucená čerstvou citronovou šťávou. Po silvestrovském hodování také nechte tělu čas na vytrávení. Jezte, až budete mít hlad – váš rozbouřený žaludek to určitě uvítá! Č

Příklad detoxikačního plánu

Leden: naučím se pít více neslazených tekutin

Únor: posílím játra a žlučník, zahřívám tělo zázvorem, skořicí, chilli kořením

Březen: posílím ledviny a močový měchýř

Duben: zaměřím se na trávení, střeva, zařadím do stravy první zelené potraviny, klíčky

Květen: posílím plíce, zařadím co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu.

Na co si dát pozor?

Snažte se zabránit překyselení organismu už tím, že budete jíst kvalitní čerstvé potraviny, které není dobré skladovat dlouho v lednici. Vybírejte si sezonní potraviny z domácí produkce. Tradiční kořenová zelenina, obyčejné české jablko nebo kysané zelí dodá tělu více energie než smoothie z exotického ovoce.

Která bylinka patří mezi vaše nejoblíbenější?

Moje nejoblíbenější bylina je bezesporu řebříček obecný (Achillea millefolium), jenž se dá využít na mnoho neduhů. Výborný je na vyrovnání hormonálního systému, zlepšení trávení, křeče (i menstruační). Řebříček působí močopudně, čaj i tinktura z rostliny dezinfi kují a příznivě ovlivňují krevní oběh a lymfu. Ve formě obkladů a koupelí ho využívám na hojení ran a při potížích s hemoroidy.

Tipy Katky Hanákové

Jarní zelená bylinková polévka

Detoxikační posilující polévka, která tělu dodá vitaminy, minerály a tolik potřebný chlorofyl po zimě.

Natrhejte si v dubnu první zelené výhonky a listy: kopřivu, medvědí česnek, bršlici kozí nohu, pampelišku – listy i její poupata, divokou pažitku, řebříček list, sedmi krásku květ, ptačinec, popenec, lebedu a první výhonky libečku. Stačí 2 plné hrsti. Vše nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut v dobrém zeleninovém vývaru a na závěr přidejte dvě rozkvedlaná vajíčka. Osolte podle chuti.

Jitrocelový sirup

Listy nastříhám na centimetrové kousky, namačkám do větší sklenice a prosypávám průběžně třtinovým cukrem (ideální poměr je 2 díly listů, 1 díl cukru, vrstvy vystřídám ve sklenici nejméně 5x).

Každou vrstvu pečlivě upěchuji vařečkou. Když je sklenice plná po okraj, zavřu ji víčkem a postavím na okno, kam svítí slunce, a nechám vše pracovat 4 – 6 týdnů. Poté obsah důkladně vymačkám (třeba pomocí lisu na brambory) a sladkou tmavou šťávu naliji do menších skleněných lahviček. Uložená v chladu vydrží do zimy a při kašli nebo nachlazení chutná dětem i dospělým. Sirup je výborný na odhleňování a ničí viry, můžete ho užívat několikrát denně.

Jarní pampeliškový čaj

Až na jaře objevíte první růžice listů pampelišky, ještě než začnou kvést, vytrhněte si jich pár i s kořenem a uvařte si výborný čaj na očistu jater a posílení trávení.

Když čerstvě utržené rostliny pokropíte vodou a schováte do sáčku, v lednici vydrží několik dní, což vám vystačí třeba na týdenní očistnou kúru. Jednu větší rostlinu nebo dvě menší i s kořenem důkladně operte pod proudem vody. Dejte vařit s půllitrem vody, na menší teplotu povařte 20 minut. Nechte vychladnout a vypijte ještě teplé.