1. Dodržovat pitný režim.

Pro celkovou pohodu a harmonii těla je správný pitný režim nezbytný (min. 1,5 – 2 l denně). Nejvhodnějšími nápoji jsou čistá voda, bylinkové čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou.

2. Omezit zátěžové potraviny.

Jedná se zejména o cukr, mléko, lepek, kávu a alkohol – všechny tyto potraviny zatěžují trávení a oslabují činnost sleziny, která má v našem těle vliv na obranyschopnost, krvetvorbu a stav sliznic.

3. Potraviny bohaté na vitaminy a antioxidanty.

Zařaďte do jídelníčku jablka, červenou řepu, borůvky, kysané zelí, švestky, jahody, mrkev, česnek a také bylinky: rozmarýn, mátu, tymián...

4. Co nejvíce času v přírodě.

Pobyt na čerstvém vzduchu a správné dýchání napomáhají okysličení organismu, povzbuzují krevní oběh a proudění energie v těle, napomáhají soustředění a navozují duševní pohodu.

5. Pravidelný pohyb.

Přispívá k očistě těla i mysli. Nemusí jít o náročné cvičení, ideální jsou rychlejší procházky, protahovací cvičení, jóga nebo qigong (čchi-kung).

6. Dostatek spánku.

Spánek regeneruje tělo, zlepšuje metabolismus a látkovou výměnu, podporuje imunitu a zvyšuje duševní odolnost. Ideálně bychom měli chodit spát před 23. hodinou a celkově si dopřát alespoň 7 – 8 hodin spánku denně.

7. Žádné půsty a hladovky.

Hladovky a půsty zpomalují metabolismus, což je pravý opak toho, co v období detoxu potřebujeme. Tělo při nich přechází na takzvaný krizový režim a po návratu k běžné stravě má větší tendenci k ukládání tuků.

8. Jíst pravidelně a v menších dávkách.

Pro tělo je nejlepší, když si jídlo rozdělíme do 5 – 6 menších dávek po 2 – 3 hodinách. Poslední jídlo dne bychom si měli dát nejpozději 2 – 3 hodiny před spaním.

9. Zvýšený příjem vlákniny.

Zařadíme do stravy jarní výhonky, klíčky a bylinky. Výhonky jarních rostlin (bršlice, ptačinec žabinec, mladé listy pampelišky…) a naklíčené luštěniny obsahují velké množství vitaminů, minerálů a vlákniny. Z jarních bylinek jsou nejvhodnější ty, které čistí játra a ledviny, například pampeliška, čekanka, sedmikráska, bříza, popenec, bršlice, ptačinec, tužebník, měsíček…

10. Očista duše.

Nový rok a jaro je nejvhodnější období pro nové začátky a vymetení pavučin nejen ze skříní, ale i ze dna našich duší. Zbavme se tedy myšlenek a emocí, které nás už dlouhou dobu tížily, a přivítejme nový čas odpuštěním sobě i lidem ve svém okolí. Potlačovaná zlost, hněv a nespokojenost zraňují ját ra a žlučník, což se může projevit poklesem energie a zhoršením stavu očí, šlach, vazů a nehtů.

Zvýšená opatrnost

Rozumná detoxikace organismu respektující výše uvedená pravidla je vhodná téměř pro každého. V případě dlouhodobých zdravotních potíží nebo některého druhu chronických onemocnění je vhodné poradit se se svým ošetřujícím lékařem. Zvýšené opatrnosti by měli dbát: • alergici • lidé s nízkým krevním tlakem • malé děti • těhotné ženy • kojící ženy • diabetici

Detox je absolutně nevhodný pro: • lidi trpící nádorovým onemocněním či jiným závažným onemocněním • všechny, kdo trpí některým z autoimunitních onemocnění • osoby s akutním infekčním onemocněním (viróza, rýma, chřipka,...)