Loni v listopadu se vám narodila dcera Justýnka a vy jste si v tu chvíli naplno uvědomil, jak je pro mnoho žen těžké zvládat domácnost, péči o miminko a ještě zdravě jíst. Co tedy s tím?

„Základní pravidlo zní: zjednodušovat! Když na nás tlačí všechny ty povinnosti všedního dne a člověk chce jíst zdravěji, tak žádná jiná možnost není. Základem je vybrat si z toho zdravého jen pár surovin, vařit snadná jídla, a ještě nejlépe uvařit si více porcí nebo na dva dny, aby člověk nemusel pořád myslet na jídlo a stát v kuchyni. Také je dobré vařit vždy den dopředu.“

A my často nejíme přes den a večer pak vyjídáme lednici...

„Když nemáme kvalitní jídlo, odbýváme se přes den chlebem, sladkostmi a ukusováním všeho, co je po ruce, tedy čokoládami, sušenkami a polotovary. Večer potom přichází ty největší chutě, často na sladké. To je to časté večerní přejídání, kdy se snažíme dohnat vše, co jsme za den nesnědli. Z toho vzniká dlouholetá nadváha.“

Vyšla vám nová kniha Nejjednodušší plán na 29 dní. V čem spočívá?

„Plán je sestaven tak, aby měl člověk jídlo vyřešené. Tedy obsahuje snadná jídla z dostupných surovin. Vaří se den dopředu. Používám při přípravě pečení v troubě, vaření v jednom hrnci. Člověk tak ušetří nejvíce času a je schopný potom během dne normálně fungovat a už připravené jídlo si jen ohřeje. Plán taky obsahuje přesný jídelníček na každý den, snadné postupy, recepty i podporu pro ty, kteří se bojí, že by to nezvládli. Šlo o to, aby se takto člověk mohl stravovat dlouhodobě, nejlépe napořád, vyhovovalo mu to a cítil se dobře.“

Další novinkou je kuchařská kniha Nejjednodušší recepty. Jak dlouho trvá vymyslet dokonalý recept?

„Většina mých receptů vzniká nahodile. V hlavě si představím pár surovin a přemýšlím, s čím by šly zkombinovat. Co by chutnalo dobře. Snažím se, aby v jídle byly komplexní sacharidy, aby měl člověk energii, aby tam byla zelenina a vše doplnit trochou tuku a bílkovinami. Některé recepty obsahují více bílkovin, některé méně. Jde mi o tu pestrost. Připravit snadný recept, kde mám za dvacet, třicet minut jídlo na stole. Není to přehlídka receptů, které by dostaly michelinskou hvězdu a vařili by podle nich v luxusních restauracích. Mně jde o to, aby se člověk dobře najedl, bylo mu po jídle dobře a měl jídlo brzy na stole bez většího úsilí. To je pro mě dokonalý recept. A tímto je ta knížka i výjimečná. Je to užitečná kuchařka, která se bude hodit do každé domácnosti.“

Kdybyste měl vyjmenovat základní suroviny, které při vaření používáte, které to jsou?

„Celá kuchařka obsahuje recepty ze základních surovin, jako jsou těstoviny (používám rýžové nebo kukuřičné), dále brambory, batáty, rýži. Pár receptů je s jáhly nebo pohankou. A potom jsou to vajíčka, čerstvé sýry, tvrdé sýry, cottage sýr, jogurt, zakysaná smetana, olivový olej. Samozřejmě maso krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí i několik receptů s rybami. A ta nejpodstatnější složka je zelenina – tedy nejvíce používám cuketu, mrkev, petržel, dýni, červenou řepu, olivy, rajčata, ledový salát. Vše dochucuji bylinkami, jako jsou majoránka, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn a petrželka. Tedy základní suroviny, které seženete v každém obchodě.“

Prozraďte vaše speciální tipy pro zdravý život...

„Tipů je celá řada, ale já se zabývám jen tím, co opravdu funguje a je snadno použitelné. Tedy záměrně a tvrdě necvičit, ale zaměřit se jen na pohyb. Chůze a každodenní pohyb je to nejpřirozenější, co můžeme snadno udělat. Zároveň není dobré pít po jídle, protože se naředí žaludeční šťávy, a trávení tak probíhá pomalu a dlouho. Lepší je napít se před jídlem. Důležité také je, aby člověk jedl lehce stravitelná jídla.“

Nový rok, nový start, jak na to? Jak udržet motivaci?

„Člověk by si to měl srovnat v hlavě. Často hledáme rychlé řešení jako takový únik, který má vše vyřešit. To, jak jsme se předtím stravovali měsíce a roky špatně, tak nyní chceme za měsíc zlomit, vrátit, zhubnout hned vše. Ono to samozřejmě jde. Ale potom se zas rychle vracíme k tomu předešlému. Tak je tomu u mnoha lidí. Neustálé kolečko mezi přejídáním a dietou. Vím, že to nemá smysl. Tedy nejlepší radou je říct si, že si chci nový životní styl udržet. Je důležité myslet do budoucna.“

Dáváte si i vy nějaké předsevzetí?

„Už nějakou dobu si žádné předsevzetí nedávám. Snažím se plnit předsevzetí každý den. Nechci být nějakým maniakem, který vše podřídí zásadám zdravého životního stylu. Taky si rád pochutnám, občas ujedu, rád mlsám. (směje se) Ale držím se zdravé míry. Dát si všeho trochu na chuť. Dříve jsem se doslova přežíral. Byl jsem proslulý tím, že když přede mě dali tác plný chlebíčků, tak do půl hodiny bylo vše pryč. Každé Vánoce jsem dříve přibral klidně 5 kilo. To už mám za sebou.“

Čím nejčastěji »hřešíte« dnes?

„Kdo mě sleduje na Facebooku, tak ví, že si dám běžně kousek pečeného prasete, grilované kuře, dám si popcorn, čokoládu, makronky, dort nebo svatební koláčky. Žiju úplně normálně. Dokonce ve chvíli, kdy jsem si z hlavy dostal ten blok, co můžu a nemůžu jíst, tak má váha ještě začala jít dolů. Hřeším občas, hřeším rád. (směje se) Ale vždy jen trochu a potom to vždy doženu nějakým zdravějším jídlem. Třeba po dávce zákusků vše spravím další den zeleninovým rizotem se salátem a vím, že mi bude dobře.“

Fotogalerie
5 fotografií

Modelka Veronika Hejlíková: Úplně se stydím říkat, co jí náš syn.

Video
Video se připravuje ...

Veronika Hejlíková_: Úplně se stydím říkat, co jí náš syn Adam Balažovič/BPŽ