Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Červená řepa: Odhalí závažnou nemoc! Poznáte ji podle barvy moči

/
  • Červená řepa pochází ze Středomoří a na našem talíři by rozhodně neměla chybět.
    15. srpna 2019 ● 10:07

    Když se řekne červená řepa, tak si většina z nás vybaví školní jídelnu, suché rizoto posypané sýrem a k tomu naloženou červenou řepu. Věděli jste ale, že to jde i jinak? A že se jedná o jeden z nejzdravějších nejuniverzálnějších druhů zelenin pěstovaných u nás? 

    Seznam látek, které jsou prospěšné pro naše tělo a i zdraví je u červené řepy neskutečně dlouhý. Jedná se o vitaminy B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin i cenné stopové prvky cesium a rubidium...

  • 1.

    Prevence před vznikem rakoviny

    Podle některých je červená řepa jedna z nejzdravějších zelenin pěstovaných u nás. Detoxikuje organismus, zlepšuje činnost mozku, údajně funguje dokonce jako prevence před vznikem rakoviny a zároveň slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, pomáhá při trávení a vylučování, zabraňuje zácpě i průjmům, snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně působí na nervový systém a vyživuje nervy.

     

    Reguluje hladinu cukru v krvi, posiluje kosti a v neposlední řadě – což bude zajímat především ženy – zpomaluje projevy stárnutí!

     

    „Červená řepa pročišťuje krev a obsahuje mnoho antioxidantů, které likvidují volné radikály zodpovědné mimo jiné i za některé prvotní projevy stárnutí, jako je kupříkladu tvorba vrásek. Její konzumace v prakticky jakékoliv formě povede ke zlepšení kvality a vzhledu vaší kůže, nehtů. Co se pak ještě týče vlasů, tak ty přirozeně a lesku, a to díky množství v řepě karotenoidů,“ uvádí server cervenarepa.eu

    Autor: profimedia.cz

     

  • 2.

    Jedly se jen listy

    Zajímá vás, odkud původně tato zelenina popochází? Prstem na mapě nemusíte jezdit moc daleko – je to oblast Středozemního moře. Je totiž prokázáno, že byla konzumována a kulinářsky zpracovávána již před několika tisíci lety ve starověké Babylonii. V té době byla konzumována pouze její nadzemní část, tedy listy. Postupem času se zpracovávala i kořenová část, ale nejprve k lékařským účelům a až časem se začala i konzumovat.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Na všechny způsoby...

    Kromě použití do salátů, pomazánek nebo třeba do polévek můžeme červenou řepu využít i při přípravě koláčů, buchet nebo třeba bábovek. Často se přidává řepa i do nápojů a různých smoothie.

     

    Ke konzumaci slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem uvaří, či se podává studená po uvaření jako salát (dochutit jen octem nebo olejem). Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Řepa »si dobře rozumí« s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy.

    Autor: istock.com

  • 4.

    Zbarvení moči do červena

    Zhruba každému desátému člověku se po snězení či vypití červené řepy zbarví moč do červena. Důvody, proč se tak stane, jsou v zásadě dva.

     

    Tím prvním, méně závažným, je nedostatek železa ve vašem těle. Ten červená řepa v dané chvíli dokonce řeší, neboť jeho množství v těle poměrně hodně zvyšuje. Ten druhý je o něco závažnější, ale současně mnohonásobně méně častý. O co tedy vlastně jde? K zabarvení moči dochází i u lidí, kteří mají problémy se vstřebáváním železa z potravy, tedy osob, které potenciálně trpí nějakým druhem chudokrevnosti (anémie). Vlastně tak můžete červené řepě poděkovat, protože vám může prozradit mnoho o vašem zdravotním stavu.

    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy