15. prosinec 2019
Svátek slaví Radana, zítra Albína

Nejlepší bylinky do vaší kuchyně. Které by vám určitě neměly chybět?

/
  • (iStock)
    5. října 2019 ● 06:00

    Jídlo krásně provoní a dají mu chuť. Můžete je pěstovat za oknem, sušit i mrazit. Řeč je o bylinkách, které patří neodmyslitelně do každé kuchyně. Jaké jsou ty nej a na co se nejlépe hodí? Máme pro vás užitčný bylinkový manuál...


  • 1.

    Rozmarýn

    bylinky


    V případě této bylinky platí čím méně, tím více. Je velmi intenzivní, proto ho v kuchyni používejte s mírou, ať nepřetlučete celkovou chuť jídla. Používá se pro přípravu pečené nebo grilované zeleniny, hodí se k rybám i pečenému masu, do slaných koláčů nebo při nakládání zeleniny. Výborně se hodí pro ochucení olejů a octů. Nezapomínejte na něj při přípravě bylinkového másla.


  • 2.

    Bazalka

    bylinky

    První, co se vám vybaví je určitě klasické pesto, ale bazalku můžete používat do různých rajčatových pokrmů, mletého masa, pizzy nebo těstovinová jídla. Známý je také salát caprese, kam se přidávají čerstvé lístky bazalky. Do pokrmů z mletého masa můžete použíít i sušenou bylinku.


  • 3.

    Šalvěj

    bylinky


    Má lehce nahořklou chuť a rozhodně to s ní nepřehánějte. Hodí se k masu, do nádivek i omáček. Někdy stačí použít jen na jemné dochucení. K tomu se hodí výborné v podobě šalvějového másla. Stačí máslo zahřát, pár lístků bylinky v něm vykoupat a máslem přelít těstoviny.


  • 4.

    Pažitka

    bylinky


    Jde o jednu z nejpoužívanějších bylinek a nic s ní nezkazíte. Obzvlášť na jaře ji využijte do salátů, jarních nádivek, ale skvěle s ní chutná i obyčejný chléb s máslem. Pažitce se bude dobře dařit i za oknem. Dále ji využijte do omáček, polévek, pomazánek, marinád nebo různých dipů k masu.


  • 5.

    Petrželka

    bylinky

    Petrželkou můžete okořenit skoro každé jídlo. Použít ji můžete sušenou i čerstvou a  sypat při vaření i na čerstvě uvařené jídlo. V kuchyni se používá častěji hladkolistá petrželka. Méně známé je, že má petrželka i afrodiazikální účinky.


  • 6.

    Kopr

    bylinky

    Díky koprové omáčce má tato bylinka nezastupitelné místo v české kuchyni. Je velmi
    aromatická a charakteristická. Hodí se skvěle i k rybám, pro přípravu dipů, pomazánek i salátových zálivek. Samozřejmě se bez kopru neobejde oblíbené zavařování okurek. Jde také o velmi léčivou bylinku. Má velmi příznivý vliv na trávení, podporuje tvorbu mateřského mléka a čistí cévy.


  • 7.

    Oregano

    bylinky

    U této bylinky platí, že chutná v pokrmech mnohem výrazněji v sušené podobě. Používá se často v italské kuchyni, kde se přidává do těstovinových pokrmů, pizzy nebo různých rajčatových omáček. Samozřejmě lze použít i čerstvé oregano, které koupíte běžně v supermarketu. Ideální je použít do jídla v sušené podobě a na dozdobení pokrmu přidat čerstvé lístky.


  • 8.

    Estragon

    bylinky

    Je mírně nahořsklý a voní po anýzu. Oceníte ho při zpracování vajčených pokrmů, ryb, drůbeže, polévek i omáček. Estragon se také skvěle hodí pro výrobu domácího bylinkového octa. Estragon je typický pro francouzskou kuchyni.


  • 9.

    Libeček

    bylinky

    Jeho výrazná chuť má bohaté využité v české kuchyni. Opět platí, že méně je více. S libečkem v kuhyni šetřete, a ́t nepřetlučete samotnou chuť jídla. Kromě polévek, omáček, salátů nebo pomazánek se hodí i ke skopovému nebo králičímu masu.

     

  • 10.

    Máta

    bylinky

    Je svěží a výrazná. Někdy stačí jen na dozdobení dezertů, ale připravit z ní můžete i svěží krém do moučníků. Hodí se i do asijských pokrmů jao je například Bun Bo Nam Bo. Pár lístků máty můžete přidat i do salátu, pro přípravu dipů i marinád. Je nezbytná pro přípravu svěžích domácích limonád, ovocných koktejlů nebo smoothies.


  • 11.

    Koriandr

    bylinky


    Díky asijské kuchyni se u nás stala tato bylinka velmi populární. Dává pokrmům opravdu charakteristickou chuť. Je velmi intenzivní, hodí se ke kari pokrmům, do salátů, různých nudlových pokrmů. Z koriandru se dají zpracovat semínka, listy i kořen. V české kuchyni je koriandr oblíbený v kombinaci s houbami. Přidávejte ho do pokrmů až ve chvíli, kdy jsou skoro hotové, jinak ho znehodnotíte.


  • 12.

    Tymián

    bylinky


    Je velmi intenzivní a používat ho můžete sušený i čerstvý. Tymián je skvělý do smetanových omáček, do marinád na grilování a cibulový koláč s ním chutná fantasticky. Hodí se k drůběžím pokrmům, rybám, pro přípravu bylinkového másla, octa, oleje, do dipů nebo bylinkové soli.

    Náš tip navíc: Bylinky využijete i při vaření české klasiky. Ty nejlepší recepty na svíčkovou nebo rajskou omáčku najdete v aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy, který seženete na novinových stáncích, nebo v našem iKiosku ZDE.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy