Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dejte šanci červené řepě: 6 receptů na salát, polévku i pochoutku k vínu!

/
  • Koktejl zdraví s červenou řepou: 6 receptů na salát, polévku, přílohu i zákusek.
    19. října 2018 ● 12:06

    Červená řepa je elixírem života pro naše tělo. Snižuje cholesterol, očišťuje organismus od škodlivin, má pozitivní vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva, je prevencí proti stařecké demenci, obsahuje velké množství vitamínů a důležitých minerálů… Máme pro vás několik báječných receptů, jak si tento koktejl zdraví vychutnat.

  • 1.

    Salát z řepy třikrát jinak

    *se smetanou

    Potřebujete: červenou řepu, 1 cibuli, 2 až 3 česneky, 1 zakysanou smetanu, sůl a pepř.

    Postup: Červenou řepu nastrouhejte na hrubo. Cibuli na drobné kostičky

    *Smíchejte v míse, osolte, opepřete. Přidejte prolisovaný česnek.

    *Nakonec vše promíchejte se zakysanou smetanou a dejte na chvíli do ledničky vychladit.

    *s hruškou:

    Potřebujete: červenou řepu, větší hrušku, limetku, olivový olej, sýr balkánského typu, bazalku.

    Postup: Řepu a hrušku oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky.

    *V míse promíchejte společně s olivovým olejem (tři lžíce) a vymačkanou šťávou z limetky. Osolte a opepřete dle chuti.

    * Sýr balkánského typu nakrájejte na kostičky a vmíchejte k řepě a hrušce. Nakonec posypte bazalkou a nechte v ledničce uležet.

    Tip: Hrušku můžete vyměnit za jablíčko a výsledek bude minimálně srovnatelný.

    *s křenem

    Potřebujete: červenou řepu, 1 mrkev, 1 jablko, 1 křen, cukr, citron, olivový olej.

    Postup: Očištěnou řepu a mrkev nastrouhejte na hrubo na struhadle.

    *Jablko a křen oloupejte a strouhejte na jemné části struhadla.

    *Smíchejte dohromady řepu, mrkev a jablko. Křen přidávejte po částech, záleží na každém, kolik snese.

    * Osolte, opepřete, pocukrujte, zakápněte olivovým olejem a šťávou z citronu.

    Saláty z řepy
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Polévka z řepy

    Potřebujeme: větší řepu, kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer, tři brambory, zeleninový vývar, sůl, pepř, zakysanou smetanu.

    Postup: Veškerou zeleninu nakrájíme na větší kusy, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme. Můžeme i lehce ocukrovat.

    *Vložíme do hrnce nebo pekáčku, zakápneme olivovým olejem a necháme péci zhruba 45 minut.

    *Vyndáme z trouby, zalijeme vývarem a necháme krátce povařit.

    *Stáhneme ze sporáku a tyčovým mixerem vše důkladně rozmixujeme. Pokud je konzistence příliš hustá, naředíme vodou a opět necháme projít varem.

    *Dle chuti můžeme ještě dokořenit.

    * Podáváme s kopečkem zakysané smetany a opečeným chlebem.

    Polévka z řepy
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Zapečená řepa s nivou

    Potřebujete: 4 až 5 středních hlav řepy, sýr nivu, balkánský sýr, kmín, sůl, pepř, olej na vymazání pekáče, bazalku.

    Postup: Řepu řádně očistěte a i se slupkou nakrájejte na kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte. Vložte do vymazaného pekáče.

    *Pečte zhruba 20 minut.

    *Mezitím si nastrouhejte nebo nakrájejte sýry a smíchejte je.

    Po 20 minutách vytáhněte předpečenou řepu, zasypte sýry a znova vložte do trouby.

    *Pečte další půlhodinku, dokud sýry krásně nezezlátnou.

    *Nakonec můžete ozdobit bazalkou.

    Zapečená řepa se sýrem
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Taštičky s řepou a zelím

    Potřebujete: listové těsto, kysané zelí, 15 dkg anglické slaniny, 1 cibuli, 400 g předvařené vakuované červené řepy, olej, 15 dkg uzeného sýra, vejce, sůl, kmín.

    Postup: Nejprve si připravte náplň. Nakrájejte na drobno cibuli, hoďte na pánvičku s trochou oleje. Po chvíli přidejte vymačkané zelí, zalijte trochou vody, posypte kmínem a duste.

    *V momentě, kdy je zelí měkké a voda odpařená, přidejte nastrouhanou červenou řepu.

    *Podle chuti osolte, ocukrujte nebo přikyselte octem.

    *Listové těsto nakrájejte na obdélníčky zhruba 12x17 cm.

    Na každý plátek položte slaninu, navršte náplň a nakonec plátek sýra.

    *Těsto spojte kratšími stranami k sobě a okraje pevně stlačte třeba vidličkou, aby náplň nevytékala.

    *Taštičky potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat hrubou solí, nebo kmínem nebo jinými bylinkami…

    *Pečte v troubě zhruba 20 minut. Ideálně se hodí k vínu.

    Zdroj: vareni.cz

    Taštičky s řepou a zelím
    Autor: profimedia.cz

     

     

Dnešní horoskopy