Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Harry Potter počtvrté: V úžasných ilustracích Jima Kaye se vrací Turnaj tří kouzelníků i Voldemort!

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. listopadu 2019
08:00

Jde do tuhého. Harryho čeká nebezpečný turnaj, školní ples a definitivní důkaz, že Voldemort je zpět... Tentokrát v další knize z edice bohatě ilustrované Jimem Kayem. A opět stojí za to!

Zatímco svět slavil příchod nového milénia, britské nakladatelství Bloomsbury mělo plné ruce práce s vydáním čtvrtého dobrodružství čarodějnického puberťáka Harry Potter a Ohnivý pohár. Od té doby uplynulo 19 let a magický plamen se znovu rozhořel, aby vyjevil účastníky Turnaje tří kouzelníků... Vlastně čtyř. Když totiž o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije. Vítejte u příběhu Harry Potter a Ohnivý pohár, v premiéře s nádhernými ilustracemi Jima Kaye (45).

Podívejte se na původní upoutávky knihy:

Video  Jde do tuhého. Harryho čeká nebezpečný turnaj, školní ples a definitivní důkaz, že Voldemort je zpět... Tentokrát v další knize z edice bohatě ilustrované Jimem Kayem. A opět stojí za to!  - Bloomsbury Publishing
Video se připravuje ...

Je asi zbytečné, zejména správným „potterheadům“, tedy milovníkům všeho potterovského, prozrazovat cokoli z děje knihy, který většina z nás zná z jejích stránek či filmového zpracování. Věnujme se tedy jeho novému, barevnému, dokonale vyvedenému vydání, které uchvátí stejně děti jako dospělé příznivce kouzelného světa J. K. Rowlingové (54). Jim Kay, ceněný umělec, vytváří svá díla i pro galerie, film a televizi. Prozrazuje o sobě, že má rád muzea, staré knihy, filmy Davida Leana, děsivé plazy, práce na zahradě a během odpočinku téměř jakoukoli hudbu z jakéhokoli století. Se svým partnerem, který mu pomáhá na plný úvazek, a také navrhuje a vyrábí klobouky, žije v anglickém Northamptonshiru.

Jde do tuhého. Harryho čeká nebezpečný turnaj, školní ples a definitivní důkaz, že Voldemort je zpět... Tentokrát v další knize z edice bohatě ilustrované Jimem Kayem. A opět stojí za to! Jde do tuhého. Harryho čeká nebezpečný turnaj, školní ples a definitivní důkaz, že Voldemort je zpět... Tentokrát v další knize z edice bohatě ilustrované Jimem Kayem. A opět stojí za to! | Albatros

Kaye, který v roce 2012 získal cenu Kate Greenway za ilustrace ke knize Volání netvora od Patricka Nesse, si pro novou edici Harryho Pottera vybrala sama Rowlingová. „Je to poprvé, co jsem pracoval na projektu, kde každý předem příběh zná. Obvykle pracujete na něčem, co ještě není publikováno,“ řekl Kay. „Celou dobu jsem si říkal: Nechceš být známý jako člověk, který ničí nejoblíbenější dětskou knihu v historii,“ přiznal, z čeho měl největší obavy, když začínal s prvním dílem série. Všechno ale dopadlo dobře. Za každým obrázkem je však spousta práce. „A také pokusů. Třeba, když jsem kreslil obrázek ruky pro druhý díl, najednou jsem si uvědomil, že už pracuji na čtrnácté nebo patnácté verzi té ruky,“ prozradil Kay.

Připomeňte si příběh filmovou upoutávkou:

Video  Jde do tuhého. Harryho čeká nebezpečný turnaj, školní ples a definitivní důkaz, že Voldemort je zpět... • Harry Potter a Ohnivý pohár • VIDEO  - Warner Bros.
Video se připravuje ...

Výsledkem jeho práce je opět hravá kniha, jejíž obrázky dokonale podporují vyprávění vyzkoušené na milionech nadšených čtenářů. Vždyť také Harry Potter a Ohnivý pohár získal cenu Hugo za nejlepší román (2001). I čeští čtenáři knihu (stejně jako celou sérii) milují od roku 2001, kdy v překladu Vladimíra Medka vyšla poprvé. A pohybuje-li se hodnocení knihy samotné dlouhodobě nad 90 %, s ilustracemi Jima Kaye prostě nezbývá, než jej zaokrouhlit na trojmístnou číslovku. Harry Potter je zkrátka pojem. Dobrodružství, kterému rádi propadáme v jakémkoli věku. Nechat se unést i tentokrát je prostě magické. Namiřte své hůlky na nejbližší knihkupectví a zvolejte „Carpe Retractum“! (Pozn. přitahovací kouzlo)

Hodnocení: 100 %

J. K. Rowlingová, Jim Kay

Harry Potter a Ohnivý pohár - ilustrované vydání

Vydavatel: Albatros, 2019

Počet stran: 464

Zobrazit celou diskusi