Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jeho temné esence: Vydejte se za odhalením Prachu v seriálové podobě slavného příběhu

Autor: Ivan D. Hladík - 
20. listopadu 2019
18:00

Když se řekne Jeho temné esence nebo Jeho šerá hmota, možná ne všichni tuší, že za těmito původními názvy se skrývá dobrodružství trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana. Když však zmíníme Zlatý kompas, milovníci fantasy už zbystří. Přišel jejich čas!

Fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana (73) se skládá z příběhů Zlatý kompas (či Světla severu), Jedinečný nůž (nebo Dokonalý nůž) a Jantarové kukátko (též Jantarový dalekohled). V Česku je ale známá především první z knih, Zlatý kompas. Té se totiž dostalo filmového zpracování v roce 2007 a hodně se na něj sázelo. Ani štědrý rozpočet, velkolepé efekty a hvězdy jako Nicole Kidmanová, Daniel Craig, Ian McKellen či Christopher Lee ale nakonec diváky nepřesvědčily. Co jim bylo upřeno před 12 lety, toho se nyní mohou nabažit v seriálovém vyprávění na stanici HBO nebo platformě HBO GO. Pod názvem Jeho temné esence se ukrývá pečlivě natočené dobrodružství, které se konečně povedlo.

Podívejte se na upoutávku seriálu:

Video  Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, tentokrát jako seriál z produkce HBO. • VIDEO  - HBO
Video se připravuje ...

Seriál sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou dívku z jiného světa, která při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Tak jako každý člověk má i ona svého daemona, který je jakýmsi vnějším zpodobněním její duše, zvířecím společníkem, který je s ní neoddělitelně spjatý. Daemoni dětí mohou svou podobu měnit, když však začnou dospívat, podoba daemonů se ustálí a na dospělých se začne usazovat onen Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou.

Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, tentokrát jako seriál z produkce HBO. Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, tentokrát jako seriál z produkce HBO. | HBO

Mezi další důležité postavy příběhu patří i Lord Asriel v podání Jamese McAvoye (40, Rozpolcený, série X-Men) nebo Marisa Coulter, již hraje Ruth Wilsonová (37), britská herečka u nás známá především ze seriálů Aféra (2014 až 2018) a Luther (2010 až 2019). I tentokrát pak stojí za to dát si seriál v originálním znění s titulky – hlasy zvířat totiž namluvili třeba Helen McCroryová (51, Narcissa Malfoyová z filmů o Harrym Potterovi) sněžnou levhartici Stelmarii nebo raroha Kaisu herec David Suchet (73, seriálový Hercule Poirot).

Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, tentokrát jako seriál z produkce HBO. Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, tentokrát jako seriál z produkce HBO. | HBO

Osmidílný seriál knižní trilogii sluší. Především proto, že tvůrci ji umějí vyprávět, mají na ni více prostoru a v hereckých představitelích dobrý tým. Co se týká speciálních efektů, bez nichž se prostě fantasy tohoto ražení převádět do vizuální podoby nedá, některé mohly být propracovanější, celkový dojem z výtvarného pojetí a výpravy však ladí. A ten soulad pokračuje v dalších atributech televizního pojetí. Odvíjí se příjemně, je napínavé, citlivé k předloze, nepostrádá spád. Diváka zkrátka baví.

Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, také jako audiokniha. Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, také jako audiokniha. | Tympanum, Blesk

Pokud by však třeba někdo po zhlédnutí seriálu zatoužil i po předloze, může si jí užít v audioverzi, která vznikla v režii Pavla Kadlece v nakladatelství Tympanum. Více než 14 hodin vyprávění dostala na starost herečka Martina Krátká (34), jejíž hlas neméně příjemně zve do království věčného ledu, kudy se prohání odvážní vzduchoplavci, medvědí kyrysníci a obávaní Vrahouni a kde jedinou Lařinou zbraní je její vlastní důvtip a zlatý kompas – pravdoměr. Co odhalí? To už můžete zjistit sami od 3. listopadu na obrazovkách HBO nebo HBO GO a v audioknize vydané v září 2019.

Hodnocení: 85 %

Jeho temné esence (TV seriál)

Dobrodružný / Fantasy

Česká premiéra: 3. 11. 2019, HBO, HBO GO

Velká Británie / USA, 2019, 60 minut / díl

Režie: Tom Hooper, Otto Bathurst a další.

Předloha: Philip Pullman (kniha)

Scénář: Jack Thorne

Kamera: Justin Brown, David Higgs a další.

Hudba: Lorne Balfe

Hrají: Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare a další.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi