Obsah seriálu Jeho temné esence (His Dark Materials)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa.

Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou.

Obsazení seriálu Jeho temné esence (His Dark Materials)

Herci Postavy
Dafne Keenová Lyra Belacqua, později známá jako Lyra Silvertongue, dívka, která vyrostla na Jordan College
Amir Wilson Will Parry, středoškolský student z Oxfordu, jehož otec zmizel před 13 lety
Ruth Wilson Marisa Coulterová, mocná postava v Magisteriu, která je Lyřinou matkou
Ariyon Bakare lord Carlo Boreal, autoritativní postava na Magistrátu, která přechází mezi dvěma světy, ve Willově světě je známý jako sir Charles Latrom
Lewin Lloyd Roger Parslow, chlapec z kuchyně, který je Lyřiným nejlepším přítelem
Simone Kirby doktorka Mary Maloneová, fyzička z Willova světa
James McAvoy lord Asriel Belacqua, učenec a badatel, který je otcem Lyry a vede odboj proti Autoritě

Dafne Keen - Lyra Belacqua

Talentovaná mladá herečka známá svými strhujícími výkony na jevišti i na plátně. Narodila se v roce 2005 ve Španělsku, pochází z herecké rodiny a svou hereckou kariéru zahájila již v útlém věku.

Mezinárodní proslulost jí přinesla průlomová role Laury ve filmu Logan z roku 2017, za kterou získala uznání kritiky a nominaci na cenu Critics' Choice Movie Award pro nejlepšího mladého herce. Keenová se objevila také v několika divadelních představeních, včetně hry "The Ferryman" v londýnském West Endu.

V roce 2019 byla obsazena do hlavní role v seriálu HBO "His Dark Materials", natočeném podle trilogie románů Philipa Pullmana. Keenová hraje roli Lyry Belacquové, odvážné a vynalézavé mladé dívky, která se vydává na nebezpečnou cestu napříč mnoha světy. Výkon Keenové v seriálu byl oceněn pro svou hloubku a nuance a byla za něj nominována na Critics' Choice Television Award a Screen Actors Guild Award za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu.

Keenová je vycházející hvězdou zábavního průmyslu a její talent a charisma jí stále přinášejí uznání kritiků a obdiv fanoušků.

Ruth Wilson - Marisa Coulterová

Všestranná a úspěšná britská herečka známá svými přesvědčivými výkony na jevišti, ve filmu a v televizi. Narodila se v roce 1982 v anglickém hrabství Surrey a před zahájením herecké kariéry na počátku roku 2000 studovala na Londýnské akademii hudby a dramatického umění.

Široké uznání získala díky své průlomové roli Alice Morganové v seriálu BBC "Luther", za kterou získala Zlatý glóbus za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Wilsonová se objevila také v mnoha filmech, například v "Anně Karenině", "Zachraňte pana Bankse" a "Malém cizinci". V roce 2019 byla obsazena do role zlotřilé paní Coulterové v seriálu HBO "His Dark Materials", natočeném podle trilogie románů Philipa Pullmana. Wilsonové výkon v seriálu byl oceněn pro jeho komplexnost a hloubku a byla za něj nominována na Critics' Choice Television Award a Screen Actors Guild Award za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu.

Kromě herectví se Wilsonová věnuje také psaní a produkci a podílela se na několika úspěšných divadelních představeních. Je považována za jednu z nejtalentovanějších a nejuznávanějších hereček své generace a její výkony stále uchvacují a inspirují diváky po celém světě.

James McAvoy - Lord Asriel Belacqua

Všestranný a uznávaný skotský herec známý svými dynamickými výkony na divadelních prknech, ve filmu i v televizi. McAvoy se narodil v roce 1979 ve skotském Glasgow a svou hereckou kariéru zahájil počátkem roku 2000 a rychle si získal uznání pro svůj talent a charisma.

Objevil se v mnoha filmech, včetně "Pokání", "X-Men: První třída" a "Rozpolcený", a byl oceněn mnoha cenami a nominacemi, včetně skotské ceny BAFTA, ceny Empire a ceny London Film Critics' Circle. McAvoy se objevil také v několika divadelních představeních, včetně hry "The Ruling Class" v londýnském West Endu.

V roce 2019 byl obsazen do role lorda Asriela v seriálu HBO "His Dark Materials", natočeném podle trilogie románů Philipa Pullmana. McAvoyův výkon v seriálu byl oceňován pro svou intenzitu a emocionální hloubku a byl oceněn nominací na Critics' Choice Television Award a Screen Actors Guild Award za vynikající mužský herecký výkon v dramatickém seriálu.

McAvoy je považován za jednoho z nejtalentovanějších a nejuznávanějších herců své generace a jeho výkony nepřestávají uchvacovat a inspirovat diváky po celém světě.

Jeho temné esence (His Dark Materials) - podrobné informace o seriálu

His Dark Materials je trilogie fantasy románů britského spisovatele Philipa Pullmana. Knihy byly vydány v letech 1995-2000 a od té doby se staly moderní klasikou dětské literatury.

Série sleduje cestu mladé dívky Lyry Belacquové, která cestuje paralelními vesmíry a čelí nadpřirozeným bytostem a mocným autoritám. Na cestě se k ní přidává řada nezapomenutelných postav, včetně obrněných medvědů, čarodějnic a bývalého průzkumníka jménem Lee Scoresby. Knihy jsou známé svými bohatě vymyšlenými světy, složitými postavami a tématy nutícími k zamyšlení.

Pullman píše lyricky i napínavě a umně kombinuje prvky dobrodružství, romantiky a společenského komentáře. Trilogie se dočkala různých mediálních adaptací, včetně filmu, televizního seriálu a divadelní hry. Knihy jsou oceňovány také pro své zkoumání filozofických a náboženských myšlenek, stejně jako pro oslavu lidské zvědavosti, odvahy a houževnatosti. Celkově jsou "His Dark Materials" mistrovským dílem literatury pro mládež, které nepřestává uchvacovat čtenáře všech věkových kategorií.

Seriál HBO "His Dark Materials" je adaptací populární trilogie fantasy románů Philipa Pullmana. Seriál měl premiéru v roce 2019 a od té doby byl obnoven pro druhou a třetí sérii. Stejně jako knihy sleduje seriál cestu mladé dívky Lyry Belacquové, která cestuje paralelními vesmíry a čelí mocným autoritám a nadpřirozeným bytostem.

V seriálu vystupuje herecký ansámbl složený z talentovaných herců, včetně Dafne Keenové v roli Lyry, Ruth Wilsonové jako zlotřilé paní Coulterové a Lin-Manuela Mirandy v roli okouzlujícího aeroneta Lee Scoresbyho. Seriál byl chválen za věrnou adaptaci knih i za úžasnou vizuální stránku a výpravu. Seriál byl také chválen za složité postavy a zkoumání filozofických a morálních myšlenek, včetně povahy vědomí, svobodné vůle a zneužití moci.

"His Dark Materials" je podmanivá a myšlenkově podnětná fantasy série, která osloví diváky všech věkových kategorií a je důstojnou adaptací oblíbených knih.

Philip Pullman je známý britský spisovatel, který je proslulý svým poutavým a nápaditým vyprávěním. Pullman se narodil v roce 1946 v anglickém Norwichi a svou spisovatelskou kariéru zahájil jako autor knih pro děti, svou první knihu "Strašidelná bouře" vydal v roce 1972.

Mezinárodní proslulost mu přinesla kritikou oceňovaná trilogie "His Dark Materials", která zahrnuje romány "Northern Lights", "The Subtle Knife" a "The Amber Spyglass". Trilogie se po celém světě prodaly miliony výtisků a dočkala se různých mediálních adaptací, včetně filmu a televizního seriálu. Pullmanovo psaní se vyznačuje spletitými zápletkami, živě vykreslenými postavami a tématy, která nutí k zamyšlení.

Získal řadu ocenění a vyznamenání, včetně Carnegieho medaile, Whitbreadovy knihy roku a Pamětní ceny Astrid Lindgrenové. Pullman je také hlasitým zastáncem sekularismu a humanismu a ve svých dílech se často zabývá filozofickými a náboženskými myšlenkami. Je považován za jednoho z nejvlivnějších a nejvýznamnějších autorů své generace a jeho dílo nepřestává inspirovat a uchvacovat čtenáře všech věkových kategorií.

Sledujete seriál Jeho temné esence? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer 3. řady seriálu Jeho temné esence HBO

Video
Video se připravuje ...

Trailer 1. a 2. řady seriálu Jeho temné esence HBO

Fotogalerie
20 fotografií