Jakmile se na jaře začnou objevovat články o rostlinách, ze kterých někteří zahrádkáři šílí a považují je za nejhorší plevel, je jasné, že jaro už je tady. S ním se ovšem do nejrůznějších „plevelů“ nalije síla, kterou můžeme využít pro zdraví. A tak není od věci každý rok trochu připomenout, jaký poklad se nám to objevil u plotu nebo v trávníku. Chcete-li je sbírat v přírodě, musíte volit čisté lokality, ovšem ne ty, kde je zakázáno trhat rostliny.

Před smetankou smekni
Pořekadlo o bylinách jsme si poněkud upravili, ale pravda je, že před mnoha léčivkami by se měl smeknout klobouk. Smetanka lékařská mezi ně určitě patří. Jako s každou léčivkou je třeba s ní ale postupovat umírněně. Například pokud máte zjištěné kaménky ve žlučníku a přečetli jste si, že žvýkání smetankových stvolů je může pomoci zmenšit nebo i rozpustit, neznamená to, že se každý den vrhnete na louku a pozřete celou kytici. Vždy platí, že je nutné začít pozvolna a pozorovat účinky na své vlastní zdraví, nedat tedy ani na doporučení známých. Jestliže vám ta která bylina nedělá dobře, musíte s užíváním skončit.

Máte-li nějaké nemoci, měli byste se před bylinnou kúrou nejprve domluvit s lékařem, který léčivkám rozumí a zná jejich účinky. Pravda ovšem je, že smetanka má dobrý vliv na trávení, ostatně jako všechno, co je hořké. Pomáhá játrům, podporuje tvorbu žluči, také čistí krev a posiluje ledviny. Chválí si ji ti, kdo mají potíže s „vyšším cukrem“, tlakem nebo cholesterolem. Kromě již zmíněného žvýkání, respektive pojídání čerstvých stvolů, maximálně deset denně, které doporučovala i bylinkářka Maria Treben, prospívá hlavně kořen, z něhož se dělají čaje nebo tinktury. Dá se užívat i šťáva z rostliny, kterou získáme pomocí odšťavňovače. Z květů smetanky se dělá pampeliškový med, ale můžete velmi dobře využít i listy. Hodí se do salátů, pomazánek nebo polévek, nahradí například rukolu. Na jejich chuť si rychle zvyknete.
Před kopřivou klekni

Dalším pokladem jsou mladé lístky kopřivy dvoudomé. Jsou křehké a nepříliš agresivní a mnoho lidí je využívá na očistné jarní kúry. Opět je ale nutné být rozumný, mohlo by se stát, že při přílišném užívání způsobí trávicí potíže nebo zatíží ledviny. Je třeba si uvědomit, že když celý rok nepijeme čaj z kopřiv, náš organismus dostane pořádnou ránu, pokud ho na jaře začneme prolévat litry nálevu. Lepší je dávat si trvale šálek kopřivového odvaru. Tato rostlina je naprosto jedinečná a také se dá užívat celá, dokonce se v poslední době stala módními i semena kopřivy, která mají pověst superpotraviny, jsou plná vitaminů a minerálů a přidávají se třeba do jogurtu. Na ta je ale zatím ještě čas.

Teď si nasbíráme hlavně mladé lístky a použijeme je jak v kuchyni, tak jako léčivku. Odvar z krátce spařených listů se popíjí, nejlépe po doušcích, během dne, jsou ale vynikající i do polévek, nádivek a místo špenátu nebo dohromady s ním. Využívá se i kořen. Maria Treben kopřivu využívala i do směsí s měsíčkem, přesličkou a podobně. Kopřiva má díky látkám, které obsahuje, schopnost nejen čistit tělo, ale hojí i kožní potíže, zlepšuje kvalitu vlasů, když si budete dělat nálevy, prospívá ledvinám, trávení, dýchání, ale i při ženských potížích, chudokrevnosti, problémech s klouby, cukrovkou a tak dále. Seznam neduhů, u nichž by mohla pomoci, by byl dlouhý.
Ohledy k přírodě

Pokud z nějakého důvodu opravdu nechcete mít na své zahradě smetanky a kopřivy nebo je potřebujete omezit v šíření, dělejte to ekologicky. Je snadné je postříkat nějakým chemickým preparátem, po němž rychle uhynou, ale tím si v první řadě zaneřádíte vlastní pozemek. Nikdy nevíte, jestli se půdou nedostane do vašich mrkví nebo cuket, o kterých si myslíte, že jsou naprosto bio, a tedy klidně vhodné i na kojenecké výživy. Smetanku vyrýpněte, pak ji můžete použít i s kořenem. Kopřivy vyrývejte rýčem.
Bylinné kúry by nemocní lidé měli konzultovat s lékaři.
Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je zdarma.