Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

»Na lidi jsem nezanevřel« říká autor knihy o psovi se srdíčkem na těle, která láme rekordy

Autor: Ivan D. Hladík, red - 
17. prosince 2019
10:43

Gump, pes, který má na jednom boku na flekaté srsti velké hnědé srdíčko, je hlavním hrdinou stejnojmenné knihy, která po Česku koluje už ve více než 70 tisících výtiscích. Blesk vyzpovídal Filipa Rožka, autora knihy a spoluzakladatele organizace Se psem mě baví svět.

Kniha o Gumpovi je součástí velkého charitativního projektu. Kromě vydané knihy byla nahrána audiokniha, kterou namluvil Ivan Trojan, a vznikla písnička Protože to nevzdám. Hudbu a text písničky připravila na základě příběhu o Gumpovi Olga Lounová a do projektu se zapojila řada umělců, mezi nimi například Marta Kubišová, Bára Basiková, Petr Kolář, David Kraus, skupina Poetika nebo třeba Tereza Mašková a Anna Šulcová. Všichni vystupují i v klipu, který k písni vznikl.

Pusťte si klip ke skladbě Protože to nevzdám:

Příběh vypráví o toulavém psu Gumpovi netradičním způsobem. Autor léta působil v televizním prostředí jako dramaturg a v této knize se chtěl vyhnout „hollywoodskému stylu s klasickými happy endy“. Knihu se snažil napsat tak, jako by ji psal sám Gump. Text doplňují ilustrace Weroniky Gray a fotografie psů, jejichž osudy autora k napsání knihy inspirovaly. Přečtěte si více nejen o tom, co ho k nápadu napsat Gumpa přivedlo.

Filipe, proč jste začal psát knihu Gump?

Protože máme s mojí kamarádkou Veronikou Hájkovou organizaci Se psem mě baví svět, která pomáhá týraným a opuštěným psům, a během několika let jsem v rámci záchrany různých psích životů zažil příběhy natolik silné, že ve mně zůstaly. Měl jsem v sobě i pocit určité nespravedlnosti vůči těm zvířatům, jakéhosi zapomenutí jejich příběhů, a to jsem nechtěl. Jednoho dne jsem si uvědomil, že ta energie ze mě musí ven. Že musím něco udělat, aby takových příběhů, které knihu inspirovaly, bylo pořád míň a míň.

Gump, pes, který má na jednom boku na flekaté srsti velké hnědé srdíčko, je hlavním hrdinou stejnojmenné knihy, která po Česku koluje už ve více než 70 tisících výtiscích. Další dotisky se chystají... Gump, pes, který má na jednom boku na flekaté srsti velké hnědé srdíčko, je hlavním hrdinou stejnojmenné knihy, která po Česku koluje už ve více než 70 tisících výtiscích. Další dotisky se chystají... | Knihy Dobrovský

Účastnil jste se osobně záchrany některých psů, kteří knihu inspirovali?

Ano, byl jsem součástí záchrany několika psích příběhů v knížce. Například pitbulky Jenny. Objevil ji jeden pár, jak v noci běhá po silnici, a dostala se k nám do organizace. Spolu s táborským útulkem jsme se o ni starali. Zjistilo se, že měla nedávno štěňata, a tak jsme začali skoro jako nějací detektivové pátrat po tom, kde by ta štěňata mohla být. Jenny byla v hrozném stavu, totálně zanedbaná a podvyživená. Poměrně rychle jsme našli jejího majitele, a to díky tomu, že nám začali psát lidi na Facebooku. Že ji znají, komu patřila a jak se ve skutečnosti jmenuje. Zjistili jsme, že ji majitel vůbec nekrmil a že přežívala zavřená na dvorku jen díky tomu, že lovila potkany.

Co se stalo s jejími štěňaty?

Protože týdenní štěňata nemohl udat, hledali jsme po různých místech v Táboře, po současných i bývalých přítelkyních původního majitele, až nám jeho kolega z práce řekl o tom, že ví, že štěňata utopil. Dali jsme tedy podnět na týrání, ale doteď se případ nevyřešil. Po čtrnácti dnech povinné karantény si pro Jenny přijela úžasná nová majitelka Lucie, která s Jenny prožila krásné dva roky. Bohužel se později zjistilo, že má Jenny nádor na hrtanu, v těle několik broků a že svým zdravotním stavem velmi trpí, a tak ji lékaři v Brně už nenechali z podrobného, původně zamýšleného předoperačního vyšetření probudit.

Projekt Gump písní Protože to nevzdám podpořili  Marta Kubišová, Richard Krajčo, Bára Basiková, Katarina Knechtová, Poetika, Petr Kolář, Sebastian,  David Kraus, Elis Mraz, Earth, Pavel Callta, Tereza Mašková, Anna Šulcová, Olga Lounová. Hlavním hrdinou klipu je skutečný psí kluk Gump. Projekt Gump písní Protože to nevzdám podpořili Marta Kubišová, Richard Krajčo, Bára Basiková, Katarina Knechtová, Poetika, Petr Kolář, Sebastian, David Kraus, Elis Mraz, Earth, Pavel Callta, Tereza Mašková, Anna Šulcová, Olga Lounová. Hlavním hrdinou klipu je skutečný psí kluk Gump. | Knihy Dobrovský

Zanevřel jste kvůli svým zkušenostem na lidi?

Ale to vůbec ne. V knize sice píšu o tom, jak zaslepení a omezení v lásce lidi umějí být, ale také příběh vyzdvihuje výjimečné a hodné lidi mezi námi. S Veronikou si vždycky říkáme, že jsme „gaučoví ochranáři“, kteří většinu pomoci zajišťují z tepla domova. Opravdoví lidští hrdinové jsou podle mě ti, kteří se rozhodli celý život zasvětit psí pomoci. Lidi, kteří dennodenně bojují o záchranu desítek psů. Knihu jsem zamýšlel i jako poděkování právě těmto lidem.

To je tedy podle vás hlavní smysl knihy? Otevřít lidem oči a dětem srdce?

Knížka má pro mě několik významů. O otevírání očí mluvím kvůli tomu, že případy množíren nebo těch nejhorších týrání psů nebývají utajené a úplně skryté. Většinou o nich lidé v okolí vědí, ale nic neřeknou. Někdy z vlastní zbabělosti, někdy protože si myslí, že problém, který se jich netýká, neexistuje. Knížkou jsem na to chtěl poukázat. Jak napsal Eda Rovenský v naší písničce Protože to nevzdám: „pokud před zlem zavřeš oči, rázem jsi na jeho straně“. A to je myslím strašně důležitá myšlenka celého projektu Gump.

Hodnocení: 95 %

Filip Rožek

Gump – pes, který naučil lidi žít

Vydavatel: Kontrast, 2019

Počet stran: 136

Zobrazit celou diskusi