Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Katka (31) zdobí pejsky motýlky a pomáhá: Útulkům vydělala už přes milion

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
2. prosince 2019
06:10

Katarína Králová (31) dělá z pejsků fešáky a přitom ještě myslí na jejich parťáky, kteří na nový domov teprve čekají. V rámci charitativního projektu Funky Dog vyrábí v chráněných dílnách slušivé motýlky, šátky, vodítka a obojky z přírodních materiálů, a o zisk se dělí s útulky. Od roku 2015 jim už rozdělila přes 1,3 miliónu korun.

První motýlky vyrobila Katarína před 4,5 lety. „Přišlo mi to vtipné,takové psí ozdoby tehdy tady v Česku ani na Slovensku nebyly. Takže jsem si vymyslela motýlky včetně toho, jak je upínat na obojky, a začali jsme je šít,“ řekla.

Nabídka motýlků je nepřeberná Nabídka motýlků je nepřeberná | Jana Ulrichová

Chtěla pomáhat

Dodala, že od začátku bylo její prvotní snahou pomáhat přitom útulkům a zvířatům v nouzi. „Velké procento z prodeje, konkrétně u motýlků je to 30 procent z ceny, věnujeme útulkům,“ řekla. Dodala, že od začátku projektu už tímto způsobem získali a různým útulkům a organizacím v Česku i na Slovensku rozdělili téměř 1,4 miliónu korun.

Za 4,5 roku existence projektu rozdělila Katarína Králová mezi útulky v Česku a na Slovensku téměř 1,4 miliónu korun Za 4,5 roku existence projektu rozdělila Katarína Králová mezi útulky v Česku a na Slovensku téměř 1,4 miliónu korun | Jana Ulrichová

Nabídku rozšířili

Dnes už Funky Dog nenabízí pouze motýlky. Škála jejich výrobků se postupem času rozšířila o šátky, pelíšky, obojky z ananasových listů a lněná vodítka. „Snažíme se používat přírodní materiály, protože nechceme zatěžovat přírodu plasty, a nechceme používat ani kůži, když bojujeme za zvířata,“ vysvětlila Katarína, která teď navíc spolu s dalšími dvěma kolegy vydala i psí kuchařku.

Od pamlsku po kapra

„Uvědomila jsem si, že nic takového tady není. Proto vznikla toto zábavná knížka, kde je sedmdesát receptů od pamlsků a narozeninových dortů, až například po vánoční menu s cukrovím a kaprem se salátem,“ řekla Katarína. Zajímavé na kuchařce je to, že většinu jídel můžete připravit a zkonzumovat se svým psem společně. „Svou porci si jen ochutíte, protože samozřejmě v psích receptech chybí sůl, koření i cukr,“ dodala autorka, která pomáhá útulkům i touto kuchařkou. I z jejího prodeje je totiž 15 procent zisku určeno psům v nouzi.  

Spolu s dalšími dvěma autory vydala Katarína také kuchařku pro psy Spolu s dalšími dvěma autory vydala Katarína také kuchařku pro psy | Jana Ulrichová

Chutnalo i Blesk Tlapkám

Jeden z receptů Katarína pro Blesk tlapky rovnou připravila. Šlo o nepečené kuličky z ovesných vloček, jogurtu, medu a sušených brusinek, které byly hotové za 15 minut. Chutnaly nejen reportérkám, ale i čtyřnohému parťákovi paní Kataríny.

Ovesné kuličky chutnaly Ovesné kuličky chutnaly | Jana Ulrichová

Koupí pomůžete

Všechny výrobky lze objednat na webu funkydog.cz, kde je i seznam spřízněných kamenných obchodů. Ceny motýlků se pohybují kolem 200 korun, šátků kolem 300 korun, přitom 55 korun z každého motýlku a 75 z šátku je určeno pro útulky.

Monikay ( 4. prosince 2019 16:12 )

tato paní a celá věc na mně působí moc sympaticky. jsou v Čechách stále šikovní lidé, kteří nemyslí jen na sebe

Zobrazit celou diskusi