Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Zjizvený král spojuje dvě populární série v epickém příběhu

Recenze: Zjizvený král spojuje dvě populární série v epickém příběhu
Recenze: Zjizvený král spojuje dvě populární série v epickém příběhu  (Autor: nakladatelství Fragment)
Autor: dce - 
5. listopadu 2019
16:47

Jméno spisovatelky Leigh Bardugo se v současné době ve světě fantasy skloňuje čím dál tím častěji. Před pár dny jí vyšel kriticky velmi dobře oceňovaný horor, jen krátce před tím vydala další knihu ze světa grišovské magie s názvem Zjizvený král a právě příběhy z tohoto světa v současné době adaptuje Netflix pro svou televizní sérii. Zjizvený král nyní vychází i v českém překladu.

Uplynuly už tři roky od občanské války v Ravce, mladý král Nikolaj Lantsov ale stále bojuje s démonem, který v něm sídlí od prokletí, jenž na něj uvrhl Temnyj. A právě nyní, když se démon znovu dere na povrch, se po celé zemi začínají dít podivné věci. Navíc to vypadá, že se schyluje k válce se sousedními zeměmi. Ty mají k dispozici drogu, která zlepšuje schopnosti grišů. Mír v Ravce netrval dost dlouho...

Bardugo se opět vrací do svého světa magie, grišů, vychytralých králů, silných bojovníků a šikovných zlodějů. Původní grišovská trilogie i navazující duologie Šest vran a Prohnilé město se nyní spojují a přivádí postavy i události uplynulých let k velkému vyvrcholení.

Bez znalosti předešlých knih z tohoto světa nemá smysl Zjizveného krále ani brát do ruky - autorka pracuje s tím, že čtenář je v terminologii i historii Ravky a dalších zemí zběhlý a člověka rovnou hází "do vod" děje s pomyslnými slovy: "Nauč se plavat nebo se utop."

Setkáváme se vesměs pouze se známými postavami, které ušly dlouhou cestu, jejich příběhy se posunuly do nových rovin, přesto je jejich minulost dál - a často dost silně - ovlivňuje. Bardugo je ve svém psaní konsistentní, postavy jsou uvěřitelné a jednají reálně. Chybí zde nesmyslné kličky a odbočky i náhlá překvapení v podobě příběhů odporujících těm z minulých knih.

Zjizvený král dokonale uspokojí fanoušky grišovských příběhů - skvěle zapadá do předešlé série, rozvíjí novou linii příběhu, přitom ale zahrnuje další osudy známých postav. Sama autorka jakoby dospěla - od první knihy ušla dlouhou cestu a její styl je vytříbenější a děj logičtější. Rozhodně mu to ale neubírá na čtivosti a spádu.


Leigh Bardugo

Zjizvený král

nakladatelství Fragment, 2019

424 stran

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi