Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena mého života: Zemřela. Teď je zpět a tvrdí, že jí ublížil, ale... Je to skutečně ona?

„Je to nejemotivnější díl série,“ řekl exkluzivně Blesku spisovatel Tim Weaver (42) a nemýlí se. Deváté setkání s hledačem ztracených Davidem Rakerem je možná zároveň i tím nejlepším.
„Je to nejemotivnější díl série,“ řekl exkluzivně Blesku spisovatel Tim Weaver (42) a nemýlí se. Deváté setkání s hledačem ztracených Davidem Rakerem je možná zároveň i tím nejlepším.  (Autor: Blesk, Mystery Press)
Autor: Ivan D. Hladík - 
19. listopadu 2019
13:00

„Je to nejemotivnější díl série,“ řekl exkluzivně Blesku spisovatel Tim Weaver (42) a nemýlí se. Deváté setkání s hledačem ztracených Davidem Rakerem je možná zároveň i tím nejlepším.

Tři dny po Vánocích se na policejní stanici v britském Charing Crossu objeví žena. Nemá mobil ani žádný průkaz totožnosti, jen papír se jménem soukromého vyšetřovatele Davida Rakera. Představí se jako jeho manželka Derryn. Když na stanici dorazí i on, je v naprostém šoku. Neznámá vypadá jako Derryn, zná podrobnosti o jejich manželství, společných vzpomínkách, a dokonce popisuje i jejich soukromé rozhovory. Je tu ale jeden problém: Rakerova manželka je už osm let mrtvá.

Spisovateli Timu Weaverovi (42) v Česklu vyšlo zatím devět příběhů s Davidem Rakerem, po desátém si i čtenáři dají pauzu u právě dokončovaného románu s novými hrdiny. Spisovateli Timu Weaverovi (42) v Česklu vyšlo zatím devět příběhů s Davidem Rakerem, po desátém si i čtenáři dají pauzu u právě dokončovaného románu s novými hrdiny. | Mystery Press

Čím nás chce autor překvapit tentokrát, když předchozí Muž bez minulosti opět nasadil laťku Weaverovy tvorby výš? Jednoduchá odpověď – posouvá ji znovu. Ale popořadě... Žena mého života, nejnovější pokračování v sérii případů Davida Rakera, muže hledajícího ztracené, hned na úvod překvapí nápadem. Situace, jíž musí čtenáři i oblíbený vyšetřovatel čelit, je totiž tak absurdní, tak bolestná a tak nečekaná, že nutně zamotá hlavu každému, kdo se do ní ponoří. Stačí jen lehce, proud vyprávění už vás strhne do svých hlubin sám, zcela přirozeně a naléhavě. Tohle prostě chcete rozlousknout. Zbláznil se Weaver? Nebo Raker? Uniká vám pointa? Kdepak – v téhle hře jsou jasná pravidla, jen musíte přijít na způsob, jak je odhalit.

Britský spisovatel v této knize boří zažité pořádky. I své vlastní, poctivě vystavěné předchozími Rakerovými příběhy. Řadě čtenářů tak může zamotat hlavu víc, než plánoval. Je mu to ale ke cti. Čtenář, v dnešní době zahlcený desítkami autorů a stovkami knih, získává jistotu v tom, že každý další Weaverův titul bude překvapením v podstatě od synopse. Ne jen opakováním téhož v jiném obsazení. Nezbývá, než se začíst, odhalovat, nechat se unášet a svádět strhujícími zvraty, pokusy hlavního hrdiny o nalezení rovnováhy a odpovědí. Užívat si každý řádek barvitého vyprávění, které vede k hlubokému vydechnutí až v samém závěru. Tak takhle to je...!

Britskému spisovateli Timu Weaverovi (42) se na jaře v Praze líbilo a českých čtenářů si váží. Do knihy speciálně pro ně napsal vzkaz s poděkováním. Britskému spisovateli Timu Weaverovi (42) se na jaře v Praze líbilo a českých čtenářů si váží. Do knihy speciálně pro ně napsal vzkaz s poděkováním. | Mystery Press

Přestože na stránkách Ženy mého života můžeme najít nesrovnalosti, možná nelogičnosti, jsou naprosto zbytné. Když totiž přistoupíme na hru Tima Weavera (což se u žánru předpokládá), zjistíme, že nás má v hrsti. Jeho postavy jsou uvěřitelné, mají kosti a maso. A zejména emoce, o nichž je tento díl série především. Autor v něm zasáhne nejen Rakerovo, ale i vaše srdce, vaši duši. Cítíte to zoufalství, smutek a také zbožné přání, aby ta hrozná noční můra už skončila! Čeští čtenáři pak tyto emoce mohou vstřebávat díky tradičně skvělému překladu Alžběty Lexové (31).

„Překládat knihy Tima Weavera je opravdu radost, což se na výsledku určitě promítá, a moc mě těší, že české čtenáře tolik oslovil,“ řekla Lexová Blesku. „Na Rakerovi bývá nejtěžší rozlišit reálné kulisy od těch smyšlených, právě proto, jak dokonale je Tim popisuje a zapracovává do příběhu. Často se stává, že dlouho dohledávám neexistující místo nebo instituci, a už kolikrát jsem Timovi musela napsat a zeptat se, jestli se nechal inspirovat něčím skutečným, abych měla lepší představu,“ popsala, jak práce na Weaverových knihách probíhá.

Spisovatel Tim Weaver (42) byl jedním z hostů Světa knihy, Prahu si při své návštěvě zamiloval. Stihl si tu i zahrát fotbal... Spisovatel Tim Weaver (42) byl jedním z hostů Světa knihy, Prahu si při své návštěvě zamiloval. Stihl si tu i zahrát fotbal... | Tonda Tran

A co prozradil Blesku sám Tim Weaver o knize Žena mého života? Čerpal při psaní z osobních emocí?

„Řekl bych, že pro spisovatele je přirozené čerpat z vlastního života, a pochopitelně i já, kdykoli o Rakerovi přemýšlím a pokouším se přijít na to, jak by měl v dané situaci reagovat, začínám tím, že se ptám sám sebe, jak bych se zachoval já. Souhlasím, že tohle je nejemotivnější díl série, ačkoli podle mě čtenáře zasáhne spíše z toho důvodu, že s Rakerem ušli už kus cesty a tohle je vyvrcholení dějové linie kolem Derryn. V tuhle chvíli je už zcela zřejmé, jak moc ji Raker miloval, a proto čtenáři chápou, jak strašná pro něj tahle situace musí být, a prožívají ji s ním.“

V jakých okamžicích vás napadají nejoriginálnější myšlenky, zvraty a situace pro knihy?

„Nápady dostávám v jednom kuse – může jít o skutečný případ ze života, ale občas mě múza políbí i při zcela všedních činnostech, například když ráno myju nádobí. Neřídí se žádným přesným rozvrhem. Na druhou stranu musím přiznat, že když se zaseknu, často mi pomůže procházka.“

Říkal jste, že Rakerových případů bude deset a pak konec. Čtenáři ho ale mají stále raději. Není přece jen naděje, že se k němu v budoucnu vrátíte?

„Nebojte, s Rakerem jsem rozhodně neskončil. Udělal jsem si teď přestávku na samostatný román s jinými postavami, ale ten už mám skoro hotový a pak se znovu ponořím do rakerovského univerza.“

Je tedy nač se těšit. Weaver, bývalý novinář a redaktor časopisů, s textem rozhodně pracovat umí. Ví, co čtenář chce číst, kde ho chce mít a jak mu sdělit to podstatné. A hlavně – ví, jak ho potěšit, pobavit a zaujmout. Dokazuje to i titulem Žena mého života, kterým rozhodně uděláte radost sobě, patříte-li mezi milovníky napínavých příběhů. A s blížícími se Vánocemi možná i někomu dalšímu, komu dovolíte vstoupit do světa Davida Rakera.

Hodnocení: 100 %

Tim Weaver

Žena mého života

Vydavatel: Mystery Press, 2019

Počet stran: 512

lenny ( 20. listopadu 2019 07:07 )

Všechny díly jsou super, ale tenhle je opravdu top!

Zobrazit celou diskusi