Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S požáry v Austrálii bojuje i těhotná hasička (23): „Je mi jedno, že se vám to nelíbí“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. listopadu 2019
19:12

Austrálie se potýká s rozsáhlými požáry, od víkendu shořelo více než 200 domů. V infernu zemřeli už tři lidé. V akci jsou stovky hasičských jednotek včetně dobrovolníků. Oheň likviduje i těhotná hasička Kat Robinsonová-Williamsová (23), nedbá na rady známých, aby se nevystavovala nebezpečí. „Nejsem ani první, ani poslední těhotná hasička,“ prohlásila Australanka. Zprávu přinesla stanice BBC.

Už přes dva týdny na jihovýchodě Austrálie zuří požáry, ve středu dokonce oheň dospěl na předměstí největšího australského města Sydney. „Nemůžu jen tak přihlížet,“ komentovala situaci Robinsonová-Williamsová, která přes 11 let působí ve sboru dobrovolných hasičů ve městě Hunter Valley ve státě Nový Jižní Wales.

Australané dál bojují s rozsáhlými požáry (13. 11. 2019). Australané dál bojují s rozsáhlými požáry (13. 11. 2019). | Reuters

Na mladou Australanku se ale snesla vlna kritiky, když svoje rozhodnutí sdílela na instagramu. Podle jejích známých se vystavuje „zbytečnému nebezpečí“. Robinsonová-Williamsová je totiž ve 4 měsíci těhotenství. „Stále jsem ve stavu, kdy můžu při hašení pomoct. Dokud je to v mých silách, budu pomáhat,“ zavázala se hasička.

Cizí lidé hasičku obdivují, přátelé kritizují

„Ano, jsem žena, ano jsem těhotná a ano jsem hasička. Je mi jedno, co si myslíte, jestli se vám to líbí nebo ne,“ prohlásila Robinsonová-Williamsová. Postup hasičů mapuje na svém instagramu. Mnozí lidé rozhodnutí Australanky považují za inspirující. „Je vzorem pro všechny malé dívky,“ objevilo se v komentářích pod jejími příspěvky. „Láska pro zemi se neměří pohlavím,“ další uživatelé instagramu ji považují za příkladnou vlastenku.

„Tohle bys dělat neměla,“ ne všichni s ní ale souhlasí. Zvláště přátelé Robinsonové-Williamsové jsou toho názoru, že by radši měla zůstat doma. „Chtěla bych jim říct, že jsem v pořádku a že nehodlám přestat a být doma. Domů půjdu, až mi moje tělo dá najevo, že má dost,“ vzkázala svým kritikům.

Australanka: Máme to v rodině

Doplnila, že se známé snažila utěšit tím, že „dbá na svou bezpečnost, nosí správné vybavení a zbytečně neriskuje“. „Víte, jsem z rodiny dobrovolných hasičů, jsem už třetí generace. Když jsem byla malá, moje babička mi ušila hasičskou uniformu. Je to tradice. Navíc moje máma během požárů v roce 1995 taky hasila a byla těhotná,“ vysvětlila Robinsonová-Williamsová.

Většina rodiny těhotné ženy se také účastní hašení v tamním regionu, včetně její babičky. „Moje babička je dobrovolnou hasičkou přes 50 let, moje máma více než 30 let. Můj manžel je taky u sboru, stejně jako jeho rodiče. Doufám, že naše dítě bude kráčet v našich stopách,“ sdělila Robinsonová-Williamsová tisku.

Podle vlastních slov Australanka nemá strach. „Včera jsme bojovali se silným požárem, řada domů byla v plamenech. My jsme stáli až u ohně a hasili jsme ho. To je, co tu děláme, co děláme už řadu let,“ uvedla Robinsonová-Williamsová.

Austrálie čelí katastrofě

Extrémní nebezpečí vzniku požárů v oblasti podle meteorologů stále trvá, protože v příštích dnech lze očekávat další zvýšení teplot a výskyt bouřek. Na jižní polokouli se blíží léto a vydatnější, déletrvající déšť, který by smočil vyschlou půdu, podle meteorologů nepřijde ještě několik měsíců. Krizový stav v Austrálii vyvolal debaty, zda země činí dostatek opatření proti klimatickým změnám.

Nový Jižní Wales již v pondělí vyhlásil kvůli požárům stav ohrožení. Místní úřady označují situaci ve státě za katastrofální. Hasiči tam podle nich nemají zhruba polovinu ze 70 požárů pod kontrolou. Na 600 škol v Novém Jižním Walesu zůstává vzhledem k požárům uzavřeno.

V noci na dnešek oheň poškodil či zničil dalších 50 obydlí a zranil 13 hasičů. Stovky lidí byly dnes nuceny evakuovat se ze svých domovů, někteří z nich tento týden již podruhé. Úřady v Sydney, které je domovem pěti milionů lidí, vyzvaly obyvatele s dýchacími problémy, aby nevycházeli ven. Postižen je také sousední stát Queensland.

Zobrazit celou diskusi