Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Uznávají silný stát.“ Sociolog Prokop popsal Čechy 30 let po revoluci

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
6. listopadu 2019
05:30

Sametovou revoluci hodnotí kladně dvě třetiny Čechů, ukázal společný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a Akademie věd. U lidí nad čtyřicet let ale skepse nad vývojem po roce 89 narůstá a zvyšuje se poměr lidí, kteří dokonce říkají, že se za socialismu měli lépe. Podle sociologa Daniela Prokopa z jejich strany nejde ani tak o hodnocení komunismu, ale současnosti. Uznávají silný stát, který není moc solidární.

„Neznamená to, že by to snad byli stalinisté. Jsou to lidé náchylní k tomu volit populistické politiky, kteří říkají, že stát má být silný, ale ne moc solidární s lidmi v minoritách. Zároveň jsou trochu proti elitám,“ popisuje Prokop necelou třetinu obyvatel nad čtyřicet let, která ve výzkumu CVVM uvedla, že se za socialismu měla lépe. 

Převážně se podle něj tento postoj týká lidí nad šedesát let: „Zažili zklamání z pražského jara, potom z těch prvních trasformačních let a nakonec z Evropské unie. Už nevěří volebním slibům. A v tom je třeba síla Andreje Babiše. On neslibuje nic moc na hodně dlouhou dobu dopředu. Čerpá z deziluze téhle generace,“ říká sociolog.

Celkově ale dvě třetiny Čechů hodnotí sametovou revoluci kladně. „Jde většinou o ty, kteří mají jistotu - nejenom díky příjmu nebo majetku, ale i díky tomu, že třeba umí anglicky nebo na počítači a nemusí se bát o své uplatnění,“ popisuje odborník s tím, že se mnohá očekávání splnila. Především prý co do svobody slova a podnikání. „Myslím, že jsme dost individualisti, kteří si zvykli na silný stát,“ dodává.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa