Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Masaryka skutečně zavraždili? Kvůli nově objevené nahrávce žalobce otevírá případ

Autor: ČTK, simao - 
30. října 2019
07:39

Smrt syna T. G. Masaryka a někdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka z 10. března 1948 zůstává dodnes nedořešenou záhadou. Jeho bezvládné tělo našli pod okny Černínského paláce. Kvůli výpovědi policisty, který byl u Masarykova těla jako první, se nyní rozhodl státní zástupce otevřít znovu tento tragický případ.

Státní zástupce Michal Muravský minulý týden nařídil znovu otevřít vyšetřování smrti poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, uvedl dnes deník Právo. Jde tak o důležitý posun v tragickém případu, který dodnes budí řadu pochybností. 

Nové prošetřování případu

Důvodem je nedávno objevená nahrávka výpovědi policisty, který byl jako první u Masarykova těla. Podle posledního závěru Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) z roku 2003 byl Masaryk zavražděn, ale není šance vypátrat pachatele.

„Potvrzujeme, že minulý týden vydal státní zástupce pokyn policejnímu orgánu ÚDV, aby se nově se objevivšími tvrzeními zabýval ve vztahu k dosavadním skutkovým zjištěním a aby v této věci provedl další potřebné úkony trestního řízení,“ potvrdil Muravský. Jde fakticky o nařízení pokračovat v prověřování případu, upozorňuje Právo.

Nalezená výpověď Vilibalda Hofmanna

O tom, že byl Jan Masaryk zavražděn, je přesvědčena i spisovatelka Václava Jandečková. Právě ona podala podnět k Městskému státnímu zastupitelství, aby Masarykovu smrt řešilo.

„Jsme povinni s tímto materiálem pracovat,“ uvedla pro Český rozhlas Radiožurnál k výpovědi Vilibalda Hofmana, kterou považuje za věrohodnou. Dle ní totiž nebylo s vyšetřováním Masarykovy smrti vše v pořádku.

Video  Pravdu o smrti Jana Masaryka skrývají Rusové. Nahlédněte k němu do bytu  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Bývalý policista Hofmann nahrávku pořídil až v roce 1968, kdy se uvolňovaly poměry v komunistickém Československu před osudovým příjezdem  sovětských tanků, okupací a tvrdou normalizací.

„Vilibald Hofmann velel celé výjezdové skupině. Na nahrávce kriminalistickým způsobem upozorňuje na detaily, které by nás měly vést k tomu, jaká byla skutečnost. Popsal způsob ohledání těla, důležitý je časový snímek. Musel podepsat dokumenty, že se žádné písemnosti nenalezly, ale nebyla to pravda,“ říká Jandečková.

Badatelka: Vyhodili ho z okna jako pytel brambor

Pro Blesk Zprávy před časem spisovatelka promluvila o tom, že Masaryka z oken Černínského paláce „vyhodili jako pytel brambor“. Mohly za to snad sovětské tajné služby, které zatahaly za nitky? „Právě sovětské tajné služby se mohly domnívat, že Jan Masaryk plánuje prchnout ze země a že by to mohlo ohrozit legitimitu nové Gottwaldovy vlády,“ upozorňuje Jandečková.

Jan Masaryk totiž coby ministr působil i ve vládě pod vedením Klementa Gottwalda. „Tělo měli údajně vyhodit z okna tak, že položili nejprve nohy na parapet a pak vyhodili tělo asi jako pytel brambor – nohama napřed, břichem dolů, aby to vypadalo, že Masaryk skočil,“ říká Jandečková o údajných vrazích, jimiž měli podle její hypotézy být plukovník František Fryč a především úředník ministerstva Jan Bydžovský, který měl Masaryka před Fryčovým příchodem uspat a společně s Fryčem následně hrůzný čin dokonat. Potvrdí nové vyšetřování její slova?

To Miloš Zeman naopak v pořadu S prezidentem v Lánech v roce 2017 mluvil o tom, že Masarykova smrt byla sebevraždou. Zavraždit ho bylo nevýhodné pro české komunisty i Sověty, říkal prezident.

„Kdyby ho zabili estébáci v tom březnu 1948, tak by to bylo pro Gottwaldovu vládu krajně nevýhodné, protože Masaryk byl taková ikona. A tato vláda musela ještě nějakou dobu předstírat po únorovém puči, že je demokratická. A Jan Masaryk tu demokracii samozřejmě symbolizoval. Zhruba ze stejného důvodu by to bylo nevýhodné i pro Sovětský svaz,“ tvrdil Zeman. Spletl se?

Video  Lid se ptá Miloše Zemana: Lhal jste o Peroutkovi? A zabil se Masaryk sám?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

zofinka1 ( 26. srpna 2021 23:43 )

Divím se, že váš příspěvěk nebyl vymazaný.

wilhelm ( 25. února 2021 23:01 )

a vy jste zaspal dobu a vývoj, ne?!!!! Komunisté a jejich ocelová pěst. Ovšem kdo si to odskáče, je již jiná věc. Podle mne by to měli odskákat především komunisté. Václavu Jandečkovou podporuji!

wilhelm ( 25. února 2021 22:56 )

pane, vidět jak si vážíte zákona i lidského života a spravedlnosti. A pak proč komunisté i tzv. sociáldemokraté u vás i na Slovensku excelují a dědkum i bábám i
pošahancum a nevzdělancum moutí mozkové závity?:!!!!!

wilhelm ( 25. února 2021 22:50 )

jemu a věřit?! Svatá prostoto a prostato!!!Proč?

wilhelm ( 25. února 2021 22:47 )

pane, ale kriminalistické zkoumání mluví za sebe. A to již fantasie není. Stejně jako kausa mrtvých od Pravčické brány zejmína známá "vražda" s předchozím "únosem a znásilněním" údajné studentky Cervanové, která žádnou studentkou nebyla, nýbrž příslušnicí II.odboru KS SNB v Košicích, tam jsou dvě verze, v roce 1976. A daší zločiny té doby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa