Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krvavé otisky na dveřích kamionu smrti: Nazí migranti se zoufale snažili dostat ven

Autor: šim, ČTK - 
26. října 2019
08:06

Hrozivý nález 39 mrtvých lidí v chladicím kamionu v Essexu otřásl ve středu nejen Velkou Británií. Zatímco soudní lékaři zjišťují příčinu smrti a policie s úřady totožnost desítek obětí, postupně se začínají objevovat střípky, jež skládají děsivý obraz toho, co se asi v nákladním prostoru, kde mohlo být až -25 stupňů, dělo…

Desítky lidí bez známek života ve svém přívěsu objevil 25letý řidič Mo Robinson, který následně přivolal záchranné složky. 31 mužům a 8 ženám již nebylo pomoci.

Co naznačují první zprávy, jež se dostávají ven, podmínky uvnitř přepravního prostoru musely být šílené. Těm, kteří do kamionu nahlédli jako první, včetně mladého řidiče, jež se následně zhroutil, se naskytl šokující pohled. „Bezvládná těla byla na sobě naskládána. Nebožtíci, kteří byli nejblíže dveří, měli u pusy pěnu a již byli v raném stádiu posmrtné ztuhlosti,“ citují britské deníky zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Po celém prostoru dveří a stěn návěsu byly krvavé otisky rukou. Ti lidé se zoufale museli snažit dotlouci se záchrany,“ popsal zdroj. „Na sobě toho mnoho neměli, někteří byli nazí,“ dodal.

Řidič okamžitě skončil v cele, rozjelo se vyšetřování, domovní prohlídky, v pátek byli zadrženi další tři lidé - manželé ze severozápadní Anglie, kteří kamion vlastnili, ale před rokem ho prodali irské firmě. Čtvrtým člověkem, který skončil ve vazbě, je 48letý muž ze Severního Irska. Zadržen byl na letišti Stansted u Londýna. Podle prvotních informací jsou oběťmi nejspíše Číňané, spekuluje se, že by mezi nimi mohlo být také několik občanů Vietnamu.

Jednou z obětí je patrně mladá Vietnamka Tra Mi Thi Phamová, která před smrtí napsala své matce. Ta v  úterý večer totiž dostala hrůzné zprávy. Kolem půl jedenácté jí dcera měla psát, že se dusí. „Umírám, protože nemohu dýchat. Miluju tě tak moc… Omlouvám se,“ znělo ve zprávě.

Vietnamská ambasáda v Británii oznámila, že se na ni obracejí vietnamské rodiny s obavami, že jejich příbuzní v kamionu zahynuli. Ambasáda k tomu v pátek uvedla, že dosud nedostala žádné oficiální vyrozumění od britských úřadů. Podle webu Daily Mail se v kamionu údajně nacházel také 20letý Nguyen Dinh Luong a další 4 osoby vietnamské národnosti. Cesta, za kterou pašerákům zaplatili každý 30 000 amerických dolarů, tj. bezmála 700 tisíc korun, se měla stát jejich poslední.

Jedenáct těl z kamionu převezly do nemocnice ve městě Chelmsford sanitky soukromé firmy, které doprovázela policejní eskorta. Pitva má zjistit příčinu smrti, o které se zatím spekuluje. Nákladový prostor, kde se mrtví našli, byl podle médií vybaven mrazírenskou jednotkou a teplota v něm mohla klesnout až k minus 25 stupňům Celsia.

Těla 39 dospělých našla policie hrabství Essex v noci na středu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Návěs, ve kterém mrtví byli, podle dosavadních informací přijel do Británie z belgického přístavu Zeebrugge. Z anglického přístavu Purfleet jej tahačem odvezl řidič ze Severního Irska, kterého policie zadržela. Kdy se lidé do kamionu dostali a zda o nich řidič věděl, není jasné.

mak ( 27. října 2019 01:27 )

-25 a oni byli nazí? ????

mikes15 ( 26. října 2019 18:54 )

Je to hrozné, ale proč vlezli takto do kamionu. Kdyby je i chytili na hranici tak je max. pošlou domů.

offline ( 26. října 2019 13:39 )

Napřed chtěli zoufale dovnitř, pak zoufale ven. Jen to nejjednodušší - zůstat sedět na zadku doma, to je nenapadlo. Mnohem horší je, kolik desítek takových kamionů denně projede a zboží vyloží v pořádku, to je skutečná tragédie.

1tigrusenka ( 26. října 2019 13:23 )

Tadyto je ta druhá strana mince paní Merckelový, willkomen, my to zvládnem, pobláznila svými kecy půlku světa a teď sem zdrhaj i číňani s vietnamcema, o afričanech nemluvě. Nejlíp to fakt dělá Erdy, vyklidí flák Sýrie, nažene tam všechny ty nemrcouchy netahavý a šmitec, astala vista, starejte se.

villon ( 26. října 2019 13:06 )

Byly poctivě zamražený tak to vypadá že byli připraveni na rozborku na orgány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání