Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mezi turisty na přeplněnou pláž mířil člun s migranty. Ve Španělsku zasáhla pobřežní stráž

Autor: simao, ČTK - 
9. srpna 2019
14:27

Migranti na člunu připlouvali k notně zaplněné pláži nedaleko španělského města Cádiz, jejich připlutí však neuniklo pozornosti slunících se místních a překvapených turistů, ale ani pobřežní stráže, která vše monitorovala z vrtulníku.

Člun s migranty mířil na španělskou pláž a u koupajících a slunících se lidí to vyvolalo učiněné pozdvižení. Pořízené video pochází z oblasti Cádizu, města na jihozápadě země, ležícího na pobřeží Atlantiku - nikoli ve Středozemním moři.

Podobné případy však nejsou výjimkou, zatímco jindy se ale podařilo migrantům přirazit ke břehu a rozprchnout se mezi dovolenkáře a místní, tentokrát pozorovatelé zachytili nezdařené počínání této africké skupinky.

Španělsko je jednou ze zemí, kam míří migranti v současné době především přes Středozemní moře nejčastěji. Využívají však i delší cestu přes Atlantský oceán. Připlouvají z Ceuty, španělské enklávy na severu Afriky, která sousedí s Marokem a kde migranti překonávají i vysoké a často zdvojené ostnaté ploty.

K připlutí tohoto člunu s migranty došlo 7. srpna a bylo na něm dle španělských médií kolem 15 migrantů - Maročanů. Španělská civilní stráž i se svým vrtulníkem však tentokrát zasáhla včas.

Že náporu migrantů čelí Španělé často, dokládá i jiná událost z 3. srpna, kdy pobřežní stráž pro změnu v Gibraltarském průlivu zachránila 59 migrantů ve vratkém člunu. 51 z nich bylo mladších 18 let. „Chceme pokračovat v cestě, kterou jsme začali s lodí Aquarius,“ uvedl k případu starosta Valencie Joan Ribó.

Zmínil tak kauzu lodi, která se loni v červnu stala prvním značně propíraným případem po uzavření italských přístavů lodím nevládních organizací s migranty italskou vládou. Loď Aquarius s téměř 630 africkými migranty, s jejichž přijetím tehdy otálelo více zemí EU, nakonec zakotvila právě ve Valencii.

Zatímco Španělé se staví k migrantům vstřícněji, tvrdší režim u italských břehů se snaží nastolit tamní ministr vnitra Matteo Salvini, který se zasadil o to, aby italští poslanci a po nich i senátoři zpřísnili zákon o bezpečnosti a migraci. Kapitánům lodí s migranty dle něj hrozí pořádně mastné pokuty až miliony eur, v přepočtu 25,8 milionu korun. 

hejhej ( 9. srpna 2019 20:35 )

Proč pořád invazisty, kteří nezákonně vnikají na cizí území nazývají migranty ?????

mak ( 9. srpna 2019 18:58 )

Ochránci hranic jsou tam k čemu? Vojáci už zapomněli střílet? Na co mají drahou vojenskou techniku a vojenská cvičení? To je invaze, nelegální překročení hrancice.... takže pokud se hoši nezastaví na výzvu - ještě ve člunu - stříli se. To je normální a legální. Ilegální překročení hranic je trestný čin snad všude. Proč normání eevidvaný obyvatel s doklady má cestovat po EU s doklady, stát fronty a odpovídat na dotazy, když tihleti si přijedou a NIC? Kde to jak jsme?

yokky ( 9. srpna 2019 17:36 )

Co k tomu dodat.....za vsim jsou jenom Penize!!!!!!!!!!!!!

Realita ( 9. srpna 2019 17:01 )

Smutný pohled na krutou realitu Evropy. A my sbíráme víčka na postižené děti.

50na_krku ( 9. srpna 2019 16:08 )

Obludy hnusný!

Zobrazit celou diskusi