Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V dovolenkovém ráji útočí záhadná ryba: Pokousala dvě děti, Španělsko zavřelo pláže

Autor: Mii - 
15. července 2019
12:00

Celkem tři pláže na španělském pobřeží Costa Blanca byly přes víkend krátce zavřeny poté, co záhadný vodní tvor pokousal dva malé chlapce. Jeden skončil s krvácející nohou v nemocnici, druhý byl ošetřen na místě. Místní úřady netuší, jaká ryba za útoky stojí. K incidentu došlo jen pár týdnů poté, co se nedaleká oblast potýkala s přemnoženými velmi nebezpečnými měchýřovkami portugalskými.

Oba dva chlapci byli pokousáni v pátek. První, 7letý hoch byl převezen do nemocnice okolo osmnácté hodiny večer. Koupal se na pláži El Pinet, když si rodičům začal stěžovat, že ho bolí noha. Jakmile vylezl z vody ven, bylo vidět, že ji má celou krvavou s jasnými kousanci od neidentifikovaného tvora.

Jen pár minut poté oznámil další kluk, tentokrát 10letý, že byl také pokousán. Jeho zranění nebylo tolik vážné, ale stopy po zubech ukazovaly, že je od toho samého tvora. Vystačil si se základním ošetřením od plavčíků. Národnost ani jednoho dítěte úřady neprozradily.

Na místo krátce po obou útocích dorazila policie, která po konzultaci s vedením pláže rozhodla o dočasném uzavření vody a vyvěšením červené vlajky. Uzavřeny byly i dvě přiléhající pláže La Marina a El Rebollo.

Přístup do oblasti byl obnoven krátce před sobotním polednem. Strážníci strávili celou noc obcházením písků a pátráním po vodítkách, co za tvora mohlo útočit, ale nic nezjistili. Druhý den proto vyvěsili žlutou vlajkou, která znamená „mírné nebezpečí“ a „koupání jen se zvýšenou opatrností“.

V neděli už visela zelená vlajka, žádné další útoky neproběhly. Španělská média spekulují, že za kousance mohla barakuda - ryba dorůstající délky až 2,8 metru, která má ráda teplá pobřežní moře a u Španělska se vyskytuje. Její ústa lemuje řada ostrých zubů.

Costa Blanca už řešila žahavce

Jde o již druhý problém s útokem mořských tvorů, který pobřeží Costa Blanca muselo během letošního léta řešit. V červnu se v místních vodách pohybovalo zvýšené množství nebezpečných žahavců, konkrétně potenciálně smrtelných měchýřovek portugalských.

I tehdy bylo několik pláží krátkodobě uzavřeno, na monitorování tvorů úřady dokonce nasadily drony. Přesto se několik lidí požahalo a skončilo v nemocnici. U měchýřovek portugalských je problém, že jejich jed způsobuje extrémní bolest a u citlivějších jedinců může vyvolat alergickou reakci končící smrtí. 

Žahavci však za útoky na kluky nemohli, jejich zranění vypadá zcela jinak. 

ostuda ( 15. července 2019 18:54 )

no tyhle se pak jmenují paroubek, hamáček, fiala, kalousek, … …

Philadelphia ( 15. července 2019 14:58 )

Beztak se fa.kani pokousali navzajem a svadi to na rybu

ostuda ( 15. července 2019 12:48 )

přesně takovou rybu bych taky potřeboval na haranty vžycky když zloběj

Zobrazit celou diskusi