Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marocká princezna beze stopy zmizela. Královský palác mlčí, je důvodem rozvod?

Autor: Darina Jíchová - 
25. února 2019
17:45

Marocká princezna Salma (40), manželka krále Mohammeda VI. (55), se už přes dva roky neukázala na veřejnosti a zcela zmizela ze společenského života. Královská rodina se k jejímu „záhadnému zmizení“ odmítá jakkoliv vyjádřit. Spekuluje se o tom, že se královský pár rozvedl a princezna žije v exilu ve Spojených státech. Zprávu přinesla zpravodajská stanice News.com.au. Absence princezny Salmy byla velmi znát během návštěvy prince Harryho a jeho těhotné manželky, vévodkyně Meghan.

Princ Harry a vévodkyně Meghan dnes svou návštěvu v Maroku končí. Meghan se v Maroku věnovala i otázce ženských práv. Což je téma, které by jistě mohla do detailu rozebrat s princeznou Salmou. Nicméně ta zůstává i během návštěvy britského páru „nezvěstná“, stejně tomu bylo i při setkání se španělským králem Felipem VI. a královnou Letizií.

Princ Harry a vévodkyně Meghan v Maroku Princ Harry a vévodkyně Meghan v Maroku | ČTK

Král kvůli princezně porušil protokol

Když si král Mohammad VI. v roce 2001 bral princeznu Salmu, rozhodl se porušit všechny dosavadní tradice i královský protokol, podle kterého by se manželky panovníků měly „držet“ mimo zraky veřejnosti. On svou snoubenku a následně ženu představil během opulentního obřadu a Salma pak zaujala místo po jeho boku.

Princezna byla velmi aktivní

Královský pár má spolu dvě děti, korunního prince Hassana (15) a princeznu Chadídžu (11). Princezna byla ve své roli vždy velmi aktivní, podnikala sólo cesty do zahraniční. V roce 2011 například reprezentovala Maroko na svatbě britského prince Williama a Kate Middletonové. Účastnila se také domácí i světové kampaně prevence HIV/AIDS, v Maroku založila nadaci za boj proti rakovině.

Marocká princezna Salma s první dámou Francie Brigitte Macronovou v roce 2017 Marocká princezna Salma s první dámou Francie Brigitte Macronovou v roce 2017 | Profimedia.cz

Za poslední skoro dva roky si ale vysloužila přezdívku „zmizelá princezna“, naposledy se ukázala na veřejnosti koncem roku 2017. Královská rodina situaci nekomentovala, v zahraničním tisku a zvláště na sociálních sítích se okamžitě začaly hromadit různé spekulace. Maročané věří, že se pár mohl v tajnosti rozvést a nyní žijí odděleně.

Konspirační teorie: Rozvod a život v exilu

Další rozšířenou teorií je, že princezna Salma žije v USA v exilu nebo že společně s dcerou odešla na řecký ostrov. Mnozí se domnívají, že královský pár je stále sezdaný a že princezna zůstává v Maroku, ale že ji královská rodina „záměrně skrývá před světem“.

Královský palác se však k otázce zmizení princezny Salmy nikdy nevyjádřil, téma se jen zřídkakdy objevuje v marockém tisku. Ještě před pár lety se ale nepsalo o ničem jiném než o životě královského páru. Král Mohammed VI. se seznámil se svou nastávající ženou v roce 1999 na večírku, o pár let později si ji vzal.

Salma se stala nejen první manželkou panovníka, která byla představena veřejnosti, během svatebního obřadu dokonce obdržela královský titul princezny-manželky. Na zahraničních cestách častokrát reprezentovala Maroko a svého manžela a jednala jeho jménem.

Bojovnice za práva žen

V posledních letech byla princezna Salma velkou zastánkyní boje za ženská práva a rovnost pohlaví. I proto je její zmizení z veřejného života velkou záhadou, na kterou upozornila řada aktivistek a novinářek. „Velmi smutné,“ napsala k situaci Netty Leistraová z deníku Royal Central, který přináší zprávy o královských rodinách.

Novinářka: Salma odvedla dobrou práci

„Myslím, že Salma měla velmi těžkou práci. Stala se první veřejně známou manželkou marockého panovníka. Udělala mnoho dobrých věcí, splnila také svou povinnost a porodila králi dvě děti. Podle mě si vedla dobře,“ uvedla Leistraová. Poukázala i na patnáctiletý věkový rozdíl mezi manželi. „Domnívám se, že zprávy o rozvodu jsou pravdivé,“ dodala.

„Podívejte, pokud k rozvodu došlo. Salma dostala pěkný velký dům a spoustu peněz, ale rozhodně neprolomí ticho, nic o tom neřekne. Pokud je to pravda, je to velmi smutné,“ vysvětlila novinářka.

Latifa v domácím vězení

Princezna Salma ale není jedinou členkou arabské královské rodiny, která zmizela. Loni na jaře po pokusu o útěk z Dubaje se slehla zem i po princezně Latifě (33), která se snažila uniknout krutosti svého otce, korunního prince a premiéra Spojených arabských emirátů, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma.

Její cestu za svobodou zmařilo komando vyslané jejím otcem, princeznu odvlekli a její komplice zatkli. Latifa zřejmě skončila v domácím vězení, byla naprosto odříznutá od kontaktu s okolním světem. Její přátelé neměli žádnou šanci ji kontaktovat. Teprve v prosinci po tlaku zahraničního tisku zveřejnila královská rodina fotky princezny a irské prezidentky a bývalé vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové.

Podle oficiálního prohlášení je princezna v pořádku v péči rodiny. Robinsonová ji označila za „problémovou“, za což sklidila značnou kritiku. Sama Latifa neměla možnost veřejně vystoupit. Její přátelé upozornili, že situace připomíná případ její starší sestry Šamsy. I ta se pokusila uprchnout, dostala se až do Velké Británie. Přivlekli ji ale zpět, do dnešního dne je držená mimo dosah veřejnosti, podle svědků pod vlivem drog.

gotzur ( 26. února 2019 09:37 )

Obdivuji prince Harryho.

villon ( 26. února 2019 06:21 )

Ta bude mrtvá, jinak bi ji už dávno vyčmuchali.

Althea Lewis ( 25. února 2019 19:48 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Zobrazit celou diskusi