Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bloger zmizel v dovolenkovém ráji. Byl unesen, bojíme se o jeho život, říkají přátelé

Vietnamský bloger Truong Duy Nhat. Snímek z soudního přelíčení v roce 2014.
Vietnamský bloger Truong Duy Nhat. Snímek z soudního přelíčení v roce 2014.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2019
17:30

Truong Duy Nhat, vietnamský bloger, který pracuje pro rozhlasovou stanici Radio Free Asia (RFA), beze stopy zmizel po svém útěku ze země. Kolegové o něm naposledy slyšeli 26. ledna, den poté, kdy v thajské kanceláři OSN zažádal o status uprchlíka. Přátelé i aktivisté za lidská práva se obávají o jeho osud, podle nich byl pravděpodobně unesen, informoval deník Guardian.

Nhat naposledy kontaktoval kolegy na konci ledna, řekl jim, že v Bangkoku navštívil kancelář Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a požádal o status uprchlíka. Stanice RFA a stejně tak Nhat se snaží v zemi, kde neexistuje svoboda slova, šířit objektivní zprávy z domova i ze světa.

Kolegové se bojí o jeho osud

„Bojíme se o něj, o jeho bezpečí a život,“ uvedla ředitelka RFA Libby Liuová. „Doufáme, že se nám co nejdříve ozve a ujistí nás, že je v pořádku,“ dodala Liuová, která na Nhatovo zmizení upozornila americké úřady.

Bui Thanh Hieu, vietnamský bloger žijící v Německu, na Facebooku spekuloval o tom, že Nhata unesla hanojská vláda. Podle něj se politici mohli domnívat, že je ohrožuje svou novinářskou prací. Organizace Reportéři bez hranic (RSF) se obrátila na thajské úřady a požaduje, aby zmizení Vietnamce vyšetřily.

Nhata už jednou kvůli blogu odsoudili

„Tato zpráva může vyděsit všechny vietnamské blogery a novináře, kteří píší a žijí v Bangkoku,“ uvedli členové RSF. „Pokud ho Thajci nenajdou, je jasné, že vietnamští agenti si už nelámou hlavu s mezinárodními zákony, jsou ochotni porušit i suverenitu jiného státu, jen aby umlčeli kritiky jejich vlády,“ uvedl expert z RSF Daniel Bastard.

Nhat byl v roce 2014 odsouzen na dva roky vězení kvůli kritickým příspěvkům, které sdílel na svém blogu. Útočil hlavně na komunistickou vládu. V poslední době se věnoval zvláště protivládním protestům ve Venezuele a tomu, jak by se výhledově něco takového mohlo stát ve Vietnamu.

Zatčen při nákupu zmrzliny

Reportéři RFA uvedli, že jim zdroj blízký blogerovi sdělil, že viděl, jak Nhata zatkli, když si šel do thajského nákupního centra koupit zmrzlinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trrpetr ( 6. února 2019 18:25 )

-_Najděte žhavé ženy k dispozici pro vás ve vašem městě Tady na : My.Su/Zeny

Zobrazit celou diskusi