Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pátrání po dceři zmizelého diplomata KLDR: Násilím ji odvlekli z Říma, obávají se Italové

Autor: ČTK - 
21. února 2019
22:10

Itálie vyšetřuje, zda severokorejská tajná služba neodvlekla z Říma násilím do KLDR dceru severokorejského diplomata Čoa Song-kia, který loni se ženou opustil římskou ambasádu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na italské ministerstvo zahraničí.

Kauzu v úterý na tiskové konferenci v Soulu oživil bývalý zástupce velvyslance Severní Koreje v Británii Tche Jong-ho, který v srpnu 2016 uprchl do Jižní Koreje i s rodinou. Tche novinářům řekl, že 17letá dívka byla násilím odvlečena zpět do Severní Koreje dřív, než se stačila přidat k rodičům. Informaci prý získal od přítele v Pchjongjangu.

Severokorejský velvyslanec v Římě Čo Song-ki požádal Itálii o azyl. Severokorejský velvyslanec v Římě Čo Song-ki požádal Itálii o azyl. | reprofoto/twitter

Zmizelý diplomat Čo Song-ki vykonával funkci zastupujícího velvyslance v Římě od října 2017 a mandát mu vypršel 20. listopadu loňského roku. Řím před jeho nástupem vypověděl na protest proti jadernému testu KLDR předchozího severokorejského ambasadora.

Prominentní diplomat žádá o azyl

List La Repubblica s odvoláním na jihokorejské rozvědky napsal, že manželská dvojice se nachází pod ochranou italské tajné služby a požádala o azyl ve třetí zemi, zřejmě ve Spojených státech. Na to, že diplomat krátce před vypršením mandátu zmizel, upozornila na začátku ledna také jihokorejská rozvědka.

Italský deník řadí Čoa mezi severokorejskou „aristokracii“ - jak jeho otec, tak i tchán byli velvyslanci, a proto mohl být v Římě s celou rodinou. Severokorejští diplomaté sloužící v zahraničí musejí obvykle nechat v KLDR nějaké členy rodiny, zpravidla děti, aby se předešlo jejich přeběhnutí.

Dcera je pojistka

Italský ministr zahraničí nejprve uvedl, že resort se tímto „delikátním“ případem zabývá. Severokorejská ambasáda ministerstvo informovala už 5. prosince, že diplomatova dcera se chce setkat s prarodiči v Severní Koreji a 14. prosince ji zaměstnanci ambasády doprovodili na letiště. Velvyslanectví v Itálii patří mezi důležitá zastoupení Severní Koreje ve světě, protože v Římě sídlí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). KLDR se často potýká s nedostatkem potravin.

List La Repubblica napsal, že Tche a Čo se znali - pracovali spolu na ministerstvu zahraničních věcí v Pchjongjangu. Tche po zmizení kolegy médiím řekl, že italská ambasáda je důležitá i proto, že zajišťuje luxusní vybavení do pokojů severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi