„Píšou o mně, že chlastám, že jsem drzý, že mi šibe,“ zpívá Ráž v novém videoklipu – a tak trochu v klipu dokazuje, že to je pravda. Napřed ve scénce na ulici rozbije reportérovi drahý fotoaparát prostě za to, že ho fotí. A pak se diví, že o tom reportér do novin napíše.

„Je čas na deratizaci,“ oznámí pak Ráž stylizovaný do mafiánského kmotra svým kapelním kolegům. Najmou si maskované ranaře a zajmou tři novináře a jejich čtenářku. Na neznámém místě jim pak hrozí popravou. Až na konci se snaží očekávatelnou kritiku zmírnit. „Tvůrci si vysoce váží a respektují všechny osoby pracující v mediální oblasti,“ píše se v titulcích. „Skladba a klip jsou namířené výlučně vůči bulvárním médiím.“

Mafiánské konexe

Ráž zřejmě naráží na loňskou situaci, kdy jej novináři přistihli v objetí s kontroverzní prokurátorkou Máriou Trstenskou. Elán tvrdil, že kapelu právně zastupuje, což jí přitom funkce zakazuje. Zvláštní je i její napojení na mafiána Mariána Kočnera, který si právě Kuciakovu vraždu objednal – soud Trstenskou napomenul za nadržování Kočnerovi v jiných kauzách.

Autorem textu k této písni je Juraj Soviar (46), dlouholetý spolupracovník Elánu. Kapele napsal i jiná kontroverzní slova, například „Zázrak je, že žije Fidel, on svět celkem dobře viděl,“ nebo „Za kormidlo si už sedá totalitní světovláda“. Paradoxně se vedle textů písní Soviar živil i v novinách články o celebritách.

V roce 1999 Jožo Ráž utrpěl vážná zranění při autonehodě, kterou nezavili. Viník po srážce s ním od nehody ujel a utekl do zahraničí, zatímco frontman Elánu byl převezen s poraněním hlavy do nemocnice a dva měsíce strávil v kómatu.

Fotogalerie
38 fotografií