Rákosův pavilon je rozdělen do sekcí podle místa původu ptáků. Představuje osm biotopů z Jižní Ameriky, Austrálie a Jižní Asie. Náleží k němu i venkovní expozice. „Začínáme Novým Zélandem, horami Nového Zélandu, kde je vlajkový druh Nestor kea," vysvětlil návštěvníkům na slavnostním otevření kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Expozice pokračuje například Filipínami nebo Papuou-Novou Guineou. Pavilon je výjimečný také rostlinnou skladbou, je v něm více než 100 druhů rostlin.

 

Některé papoušky mohou návštěvníci vidět přes pletivo, jiné přes sklo. Ve dvou částech expozice pak vejdou přímo mezi ptactvo. Lidé se zajímali nejen o vzácné ary, obdiv vzbudil třeba i majestátní kakadu palmový.

Desetimilionový dar

Výstavbu pavilonu inicioval chovatel exotického ptactva Stanislav Rákos, který na ni v roce 2012 věnoval zahradě deset milionů korun. Celá stavba stála 36,5 milionu korun, sedm milionů korun zoo zaplatila z evropských dotací.

Otevření pavilonu se zúčastnil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Dnešní den je pro pražskou zoo výjimečný, protože vidíme, co všechno zmůže nezištná obětavost a dobročinnost. Je to právě díky panu Rákosovi a jeho manželce, díky kterým můžeme otevřít nový pavilon pro moderní chov exotického ptactva," řekl Hřib.

  U příležitosti otevření pavilonu připravila zoologická zahrada zlevněné vstupné pro děti. Každou neděli do konce roku bude možné ke každé dospělé vstupence zakoupit dvě dětské za třetinu ceny.

Pražská zoologická zahrada v Troji návštěvníkům poprvé otevřela brány 28. září 1931. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Loni do ní přišlo téměř půl druhého milionu lidí, což byl třetí nejlepší výsledek od jejího otevření. Letos přivítala miliontého návštěvníka 20. srpna.

Fotogalerie
11 fotografií