První transport koní Převalského z Evropy do Altyn Dala se uskuteční 3. až 4. června a spolu s pražskou zoo se na něm bude podílet česká armáda a další čtyři partneři. Čtyři koně vypraví pražská zoo jedním letadlem z vojenského letiště Praha Kbely, další čtyři vypraví z Berlína tamní zoologická zahrada. Záštitu nad projektem převzal premiér Petr Fiala (ODS).

„Oblast Altyn Dala byla vybrána mimo jiné proto, že jde o úživnou step s dostatkem vody a vhodným profilem terénu,“ řekl Bobek. Po příjezdu budou koně Převalského vypuštěni nejdříve do aklimatizační ohrady, kde si budou zhruba rok zvykat na místní podmínky. Konkrétní jedince pro přesun do volné přírody zahrada vybírá podle několika parametrů, jako je věk, pohlaví, ale i povaha, sdělil Bobek.

Podobný transport jako v červnu by se podle Bobka mohl konat každý rok. Koně budou nejen z pražské zoo, ale i z dalších evropských zoologických zahrad. Podobný projekt připravuje pražská zoologická zahrada pro Údolí klášterů ve východním Mongolsku, kde by minimálně 50 nových koní Převalského mělo zlepšit genetickou rozmanitost místní populace těchto zvířat.

Kůň Převalského

Kůň Převalského z přírody vymizel koncem 60. let minulého století, v lidské péči ale byla stabilně rostoucí populace, která umožnila reintrodukci druhu nejprve do Číny a pak do Mongolska. Na ní se podílela i Zoo Praha devíti transporty koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019. Do Mongolska pražská zoo v projektu Návrat divokých koní zatím přepravila 38 koní.

Kůň Převalského je posledním žijícím divokým druhem koně. Pražská zoo je chová od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. V zoo a v její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově se narodilo přes 230 hříbat. Pražská zoo získala za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského nejvyšší ocenění WAZA Conservation Award od Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA).