Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejstarší tučňák Humboldtův v historii Zoo Praha slavil 30: Karlík je věrný, ale... svádí jinou!

/
  • 30. narozeniny tučňáka Karlíka v Zoo Praha (22. února 2024)
    4. března 2024 ● 05:00

    I když je nejstarším tučňákem Humboldtovým v historii pražského chovu, svou vitalitou tenhle čerstvě třicetiletý děda předčí i mladší členy hejna. A byť je věrný své dlouholeté partnerce, krouží i kolem jiné samičky.

    Úctyhodný věk na něm není vidět. Skáče šipky do vody, svižně plave, a hlavně udržuje čilý společenský život. Jako správný tučňák je stále věrný své o dva roky mladší družce Silvestře, s níž sdílí společnou noru. Stařenku už ale věk přece jen dohání, a tak se jí do „šumu“ občas nechce. „V takovém případě Karlík rád korzuje s mladší, již odrostlou samičkou, které říkáme Malá Kuličková. Do nory ji ale nepustí,“ říká chovatelka Helena Rosypalová.

    30. narozeniny tučňáka Karlíka v Zoo Praha (22. února 2024)
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    A když nemá náladu ani Malá Kuličková, společenský Karlík se prý přidá na procházce bez problému i k jinému samci. Nakonec se ale elegán ve „fráčku“ vrací k dámě svého srdce a společně si se Silvestrou na uvítanou zatroubí. Za 30 let svého života zplodil Karlík v pražské zoo 15 mláďat. „Dvě z nich, samička a sameček, stále ve skupině žijí,“ dodává chovatelka.

    Fotogalerie
    23 fotografií

  • 1.

    Uměle odchovaný

    Karlík je výjimečný i tím, že byl v roce 1994 jako mládě odchován uměle, což se dnes už v Praze u tučňáků standardně nedělá. K chovatelům má proto vřelejší vztah, a když má náladu, nechá se rád pohladit.

  • 2.

    Hlavní je nemlčet

    Tučňáci spolu komunikují hlavně zvuky připomínajícími troubení. To má různou intenzitu a významy. Může znamenat například ahoj, pozor na mě, ty sem nechoď. Podle hlasu také rozpoznají rodiče svá mláďata, a to i uprostřed velkého hejna.

    30. narozeniny tučňáka Karlíka v Zoo Praha (22. února 2024)
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 3.

    Jedinečné tečky

    Současné hejno v Zoo Praha čítá 36 tučňáků. Chovatelé je od sebe rozeznávají podle teček, které jsou u každého jedinečné, stejně jako u člověka otisk prstu. I když se jednou za rok přepeří, tečky zůstanou stejné.

    30. narozeniny tučňáka Karlíka v Zoo Praha (22. února 2024)
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 4.

    Dárky a poklony

    Silvestra je Karlíkovou druhou partnerkou. Namluvil si ji poté, co předchozí uhynula. Jak na to šel? Tučňáci s ohledem na stavbu těla nemohou předvádět žádný svůdný taneček. A tak před vyvolenou přecházejí, uklánějí se jí, roztahují křídla, zvedají hlavu, nabídnou jí kamínek nebo klacík do hnízda. Jakmile samička opětuje nápadníkovo troubení svým a neodejde nebo ho neodežene, zůstanou spolu, dokud je smrt nerozdělí.

  • 5.

    Rybí dort

    K narozeninám dostal Karlík zmražený „dort“ se sledi. Chovatelé všechny tučňáky jinak krmí mořskými rybami z ruky. Učí je to, aby je mohli opticky zkontrolovat, a také se to hodí, když musí některému podat lék nebo vitamíny, které do ryb ukryjí.

    30. narozeniny tučňáka Karlíka v Zoo Praha (22. února 2024)
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Fotogalerie
    23 fotografií

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Uživatel_5650027: VŠE NEJLEPŠÍ k narozeninám!!! Svůdče!🐧🐧🐧 hodně 🐟🤭

(04. 03. 2024 15:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy