Severoamerické hlodavce psouny prériové chová pražská zoo od roku 2000. Momentálně jich má sedm. V rámci zahrady se nebudou stěhovat poprvé. Původně měli útočiště v jednom cípu pavilonu bizonů. Podhrabali se ale do vedlejšího výběhu velbloudů a následná péče o ně byla problematická. Proto vznikla vyzděná expozice za ostrovem lemurů, kde žili dosud.

Na místě výběhu psounů buduje zoo expozici australské fauny, která by podle mluvčí Lenky Pastorčákové měla být otevřena na jaře příštího roku. Ďábli medvědovití neboli tasmánští čerti, kteří budou hlavním lákadlem pro diváky, dorazí do zoo na podzim. V šesti nových výbězích a dvou voliérách by se kromě čtveřice tasmánských čertů měli zabydlet vombati, klokani a australští ptáci. Expozice s plochou zhruba 0,35 hektaru by měla stát přibližně 69 milionů korun.

Ráj ptáků

V sousedství budoucí australské expozice stojí Rákosův pavilon. Návštěvníkům by měl být zpřístupněn podle dřívějšího vyjádření ředitele Bobka na konci léta. K vidění tu budou nejvzácnější druhy exotických ptáků, zejména papoušků, mezi kterými se objeví například arové Learovi. Výstavbu pavilonu exotických ptáků zaplatil soukromý dárce Stanislav Rákos, jehož jméno budova nese.

Pražská zoologická zahrada mimo jiné chystá stavbu nového pavilonu goril. První výběrové řízení na zhotovitele zrušila. Následně navýšila cenu z 243 milionů na 272,5 milionu korun, za kterou má být pavilon postaven. Firmy se do 2. srpna mohou do veřejné soutěže hlásit.

Fotogalerie
5 fotografií